Njemački predsjednik danas će preporučiti Merkel za četvrti mandat

Frank-Walter Steinmeier je već telefonski razgovarao s Angelom Merkel u nedjelju (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u ponedjeljak bi trebao u njemačkom Parlamentu preporučiti Angelu Merkel za četvrti mandat kancelarke.

“Izvršit ću svoju ustavnu dužnost i službeno sutra ponedjeljak] objaviti preporuku za izbor saveznog kancelara”, rekao je on u nedjelju navečer u Frankfurtu.

“Nikoga ne bi trebalo iznenaditi da se radi o Angeli Merkel”, dodao je.

Steinmeier je već telefonski razgovarao s Merkel u nedjelju, objavio je njegov ured, nakon što je Socijaldemokratska partija Njemačke potvrdila ulazak u novu veliku koaliciju s demokršćanskom Unijom Kršćansko-demokratska unija / Kršćansko-socijalna unija.

Steinmeier je rekao kako je “dobro za Njemačku što je faza nesigurnosti i neizvjesnosti završena”.

Članovi SPD-a podržali su na glasanju ulazak svoje stranke u koaliciju s Unijom CDU/CSU, čime je gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora otvoren put formiranju nove njemačke vlade.

Kancelarka pozdravila odluku članova SPD-a

Time je otvoren put stvaranju novog izdanja takozvane velike koalicije, na čelu s Angelom Merkel, koja će na sjednici Bundestaga 14. marta vjerovatno biti ponovo izabrana za kancelarku.

Angela Merkel pozdravila je u ponedjeljak odluku članova SPD-a da stupe u koaliciju s Unijom CDU/CSU i naglasila da nova vlada mora brzo delovati i suočiti se s problemima kao što je politika međunarodne trgovine.

“Ono što vidimo i čujemo svaki dan je da Evropa mora djelovati i da Njemačka u njoj mora imati jak glas, kao i Francuska i druge države članice”, rekla je ona, prenosi Reuters.

Kancelarka je naglasila da se njena izjava tiče problema politike međunarodne trgovine, od koje mnogo poslova u Nemačkoj zavisi, kao i otvorenosti s Kinom i situacije u Siriji.

Izvor: Agencije