Južnokorejska delegacija se sastala s Kim Jong-unom

Nakon posjete Sjevernoj Koreji, delegacija će otputovati u SAD te izvijestiti dužnosnike (EPA)

Južnokorejska delegacija sastala se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u ponedjeljak, rekao je južnokorejski dužnosnik nakon dolaska u Sjevernu Koreju, u posjeti čija je svrha ohrabriti razgovore Pjongjanga i Washingtona.

Južna Koreja poslala je visoku delegaciju u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji, koji je organiziran u sklopu napora da se ublaže napetosti na Korejskom poluotoku i omoguće pregovori između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

U južnokorejskoj delegaciji su čelnik Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yong i čelnik Nacionalne obavještajne službe Suh Hoon, veteran prošlih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Nakon posjete Sjevernoj Koreji, delegacija će otputovati u SAD te izvijestiti dužnosnike, a Seul je saopćio da će blisko sarađivati s dužnosnicima u Japanu i Kini.

Zatopljenje odnosa između susjeda

Prošlog mjeseca se američki potpredsjednik Mike Pence trebao sastati sa sjevernokorejskim dužnosnicima, uključujući sestru Kim Jong-una za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, no Sjevernokorejci su otkazali susret u zadnji čas, rekli su američki dužnosnici u februaru.

Sjeverna Koreja stav je ublažila u subotu, rekavši da je voljna pregovarati sa SAD-om, ali da nikada neće sjesti za pregovarački stol budu li nametnuti uvjeti.

Američki predsjednik Donald Trump zahtijeva od Pjongjanga da prvo odustane od svog programa nuklearnog oružja.

Zatopljenje odnosa između korejskih susjeda izazvalo je nagađanja o direktnim pregovorima između Washingtona i Pjongjanga, nakon što su mjeseci napetosti i razmjene uvreda između Trumpa i Kima izazvali strah od rata.

U vezi sa skorašnjim američko-južnokorejskim vojnim vježbama, Sjeverna Koreja je najavila da će poduzeti protumjere ako ne odustanu od vježbi planiranih za sljedeći mjesec.

Izvor: Agencije