Italija: Populisti i euroskeptici žele voditi vladu

Partija Mattea Salvinija (lijevo) skočila sa četiri posto glasova prije pet godina na skoro 18 posto na jučerašnjim izborima (EPA)

Lider italijanskog Pokreta pet zvijezda Luigi Di Maio rekao je da bi zbog odličnog rezultata pokreta na izborima trebalo da im bude povjereno vođenje vlade. I vođa antiimigrantske partije Liga tvrdi da je njegova koalicija osvojila “pravo da vlada” Italijom.

“Mi smo politička sila koja predstavlja čitavu naciju. Predstavljamo cijelu čizmu (Italiju), od Valle d'Aosta do Sicilije”, rekao je Di Maio, naglasivši da su uspjesi drugih stranaka više regionalnog karaktera, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

On je izbore opisao kao “post-ideološke”, objasnivši da se glasanje nije dijelilo na ljevicu i desnicu, već se fokusiralo na teme kao što su migracije i rad.

Pokret je utrostručio broj mjesta u parlamentu u odnosu na posljednje izbore 2013. godine.

‘Deportirati migrante’

Vođa antiimigrantske i euroskeptične partije Liga Matteo Salvini rekao je danas da je koalicija desnog centra na izborima osvojila “pravo da vlada” Italijom, prenosi agencija Beta.

Salvini je rekao da rezultati jučer održanih parlamentarnih izbora ukazuju da će koalicija desnog centra voditi sljedeću vladu, a da će njegova partija predvoditi desni centar pošto je osvojila više od koalicione stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Liga je skočila sa četiri posto glasova prije pet godina na skoro 18 posto na jučerašnjim izborima, ispred stranke Forza Italia koja ima blizu 14 procenata.

Lideri te koalicije obećavali su da će, ako dođu na vlast, brzo deportirati iz Italije veliki broj migranata.

Prema jutros objavljenim preliminarnim zvaničnim rezultatima koalicija desnice i ekstremne desnice osvojila je najviše, oko 37 posto glasova na parlamentarnim izborima u Italiji.

Populistički Pokret pet zvijezda osvojio je oko 31 posto glasova. Taj pokret, koji je 2009. osnovao komičar i aktivista Beppe Grillo, je stranka koja je samostalno dobila najveću podršku ali ne dovoljno da bi samostalno i vladala.

Koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom premijera Mattea Renzija osvojila je blizu 23 posto glasova.

Do sada 64 vlade i brojni premijeri

Italijani su u nedjelju glasali za 315 članova Senata i 630 članova Zastupničkog doma.

Dok je većina političkih dužnosnika glasala u miru, Silvio Berlusconi doživio je veliko iznenađenje: članica Femena skočila je na stol pred njega golih grudi.

“Berlusconi, vrijeme ti je isteklo”, pisalo je u poruci ispisanoj na njezinom golom poprsju.

Ova evropska država nije poznata po političkoj stabilnosti.

Ta zemlja imala je 64 vlade i brojne premijere od Drugog svjetskog rata.

Na ovim izborima prvi put je primijenjen novi, mješoviti izborni sistem, koji je usvojen 2017. godine i nazvan “Rosatellum”, po šefu poslaničke grupe demokrata u Donjem domu Parlamenta Ettoreu Rosatu, koji je radio na nacrtu zakona.

Izvor: Agencije