Gvatemala seli ambasadu u Jerusalem u maju

Gvatemala je jedina država koja je podržala odluku Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela (Reuters)

Gvatemala će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem u maju, dva dana nakon što to učini SAD, izjavio je predsjednik Gvatemale Jimmy Morales.

“Želio bih zahvaliti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu što je predvodio ovu odluku. Njegova hrabra odluka ohrabrila nas je da učinimo ono što je ispravno”, rekao je Morales u govoru na konferenciji Američko-izraelskog Odbora za vanjske poslove, prenosi Reuters.

Kako je kazao, odluka da se ambasada preseli u Jerusalem je snažan dokaz da se Gvatemala solidarizira i podržava narod Izraela.

Dana 15. maja Palestinci će obilježiti Dan Nakbe, godišnje podsjećanje na raseljavanje koje je uslijedilo nakon što je Izrael proglasio nezavisnost 1948. godine.

Preseljenje ambasade će se dogoditi 16. maja, a gvatemalski predsjednik je kazao da će “mnoge zemlje pratiti naše korake”.

Val protesta i mimohoda

Trumpova administracija je početkom decembra prošle godine napravila zaokret u višedesetljetnoj politici SAD-a, priznavši Jerusalem za prijestolnicu Izraela i pokrenuvši proces premještanja ambasade iz Tel Aviva, čime je ugrozila mirovne napore na Bliskom istoku i uznemirila arapski svijet i zapadne saveznike.

Američka odluka izazvala je val protesta u Palestini i mimohode solidarnosti širom svijeta.

Između 1947. i 1949. godine najmanje 750.000 Palestinaca istjerano je iz svojih domova u Palestini.

Stvaranje države Izrael proglašeno je 14. maja 1948. godine.

Gvatemala je jedina država koja je podržala odluku Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela.

SAD je važan saveznik Gvatemale, a Trump je ranije zaprijetio da će uskratiti finansijsku pomoć državama koje su podržale rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se traži od SAD-a da povuče tu odluku.

Morales, bivši televizijski zabavljač, početkom godine našao se u sporu s UN-om kada je tijelo u Gvatemali za borbu protiv korupcije, koje ima podršku UN-a, pokušalo pokrenuti postupak njegovog opoziva, podsjeća Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije