EK će razmotriti protivmjere Trumpovoj najavi uvođenja carina

Ako Trumpove mjere budu utjecale na evropske interese, Evropska komisija odlučno će reagirati (EPA)

Evropska komisija u srijedu će razmatrati protivmjere odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Američke Države, rekao je glasnogovornik Komisije, dodavši da će odgovor Evrope biti “brz, čvrst i razmjeran”.

Trump je u četvrtak najavio da će uvesti proviziju 25 posto na čelik i deset posto na aluminij kod uvoza u SAD, zbog čega su američki trgovinski partneri odmah reagovali i krenuli razmišljati o protivmjerama.

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas u ponedjeljak je rekao da će taj predmet “biti na dnevnom redu ove srijede, kad će povjerenici razmatrati reakciju EU-a, koja će biti brza, čvrsta i razmjerna”. Dodao je da će evropski odgovor biti u potpunosti “u skladu” s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

“Ako mjere koje je najavio američki predsjednik budu primijenjene na način da utječu na evropske interese, reagovat ćemo na odlučan i razmjeran način, ali strogo u skladu s WTO-om”.

Eskalacija nije cilj

Naglasio je da su protivmjere potrebne da bi se branili evropski interesi, ali da cilj “nije eskalacija”.

Trump je u ponedjeljak na Twitteru napisao: “Kako bismo zaštitili našu državu, moramo zaštiti američki čelik! Amerika na prvom mjestu.”

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u petak je rekao da je Trumpova odluka “za žaljenje” i najavio protivmjere.

“Sad ćemo uvesti carine na motocikle, Harley Davidsone, traperice, Levisice, burbon”, rekao je šef Komisije, dodavši da je to “glupo”, ali potrebno ponašanje.

Izvor: Agencije