Češka: Protesti zbog izbora komunističkog policajca na državnu funkciju

'Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast', poručuju demonstranti u Češkoj (EPA)

Više od 10.000 Čeha u Pragu i hiljade u još deset gradova širom Češke izašlo je u ponedeljak na ulice da potpiše peticiju i protestuje zbog izbora nekadašnjeg totalitarnog komunističkog policajca Zdenjeka Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora za kontrolu Generalne inspekcije češke policije.

“Neko ko je mlatio demonstrante tokom Palahove sedmice u januaru 1989. i ko do današnjeg dana zbog toga ne žali nema šta da traži na tako simboličnoj poziciji”, izjavila je organizatorka protesta Lucije Kohoutova.

“Ne povratku totalitarnih policajaca i agenata na vlast”, jedan je od mnogih transparenata kojima Česi izražavaju ogorčenje zbog toga što demokratske stranke dopuštaju da nereformisani češki komunisti na funkcije predlažu ljude koji su se u doba totalitarnog režima osramotili, a ni danas ne vide ništa loše u tome što su pendrecima tukli građane na mirnim demonstracijama.

Ondraček: ‘Nemam se čega stidjeti’

U Pragu su u jednom trenutku večeras na poziv organizatora demonstranti savili listove peticije koje potpisuju u simbolične bele pendreke, a na Vaclavski trg doneli su i ogroman beli pendrek.

“Bureš u koš”, “Miloš u koš”, skandirali su demonstranti i protiv češkog predsednika Miloša Zemana i protiv premijera Andreja Babiša, koji na sudu još nije uspeo da dokaže da ga je komunistička totalitarna policija neopravdano evidentirala kao tajnog saradnika pod pseudonimom Bureš kada je bio mladi spoljnotrgovinski predstavnik Čehoslovačke u Maroku.

Izbor Ondračeka na čelo parlamentarnog odbora koji kontroliše ispravnost postupanja češke policije za mnoge Čehe došao je kao šamar jer ove godine Češka obeležava 70-godišnjicu puča kojim su čehoslovački komunisti u februaru 1948. preuzeli vlast u Čehoslovačkoj i na četiri decenije pretvorili je u satelit Sovjetskog Saveza.

Ondraček je izabran na čelo odbora u petak iz trećeg pokušaja, a i dalje tvrdi da nema čega da se stidi što je kao mladi policajac pre pada komunista bio u jedinici koja je pendrecima rasterivala demonstrante.

Premijer tražio drugog kandidata

“Njegov izbor je zastrašujuće nastavljanje trenda kada ekstremistički stavovi dobijaju legitimitet kao nova društvena norma”, rekao je jedan od organizatora peticije protiv Ondračeka Vojteh Otevržel.

Andrej Babiš, češki premijer u ostavci, koji pregovara o formiranju nove vlade uz podršku nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, pod sve jačim pritiskom poručio je uoči demonstracija da traži smenjivanje Ondračeka sa funkcije predsednika tog odbora.

“Njegov izbor je nesrećan. Dogovorom svih stranaka ta funkcija pripala je komunistima. Oni su predložili Ondračeka. Kao što znate, bili smo protiv. Tri puta nije bio izabran. Tražili smo da predlože drugog kandidata. Nisu nam izašli u susret”, napisao je Babiš na Fejsbuku.

Češki premijer uoči današnjih protesta poručio je da će, ako niko ne pokrene postupak smenjivanja Ondračeka, to učiniti lično on.

Izvor: Al Jazeera