Austrija planira ograničiti Hrvatima pristup tržištu rada

'Već sada bilježimo natprosječno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla', navodi se u obrazloženju Vlade (Al Jazeera)

Vlada Austrije namjerava od Evropske komisije zatražiti produženje prijelaznog perioda tokom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada do 2020. godine, javljaju austrijski mediji.

“Produženje ograničenja pristupa austrijskom tržištu rada za državljane Hrvatske, po mišljenju Vlade Austrije, smisleno je iz više razloga”, rekao je glasnogovornik austrijskog kancelara Sebastiana Kurza za austrijsku novinsku agenciju APA, prenosi Hina.

Kao jedan od razloga navodi se velik broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.

“Već sada bilježimo natprosječno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla. I zato se može polaziti od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za državljane te zemlje ne bi rezultiralo povećanjem broja stručnjaka i visokokvalifikovanih nego povećanjem broja nezaposlenih”, navodi se u obrazloženju Vlade.

Austrijska ministrica protiv produženja

Navodi se da je i sada, kad je tržište rada za radnike iz Hrvatske djelomično zatvoreno, poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u više od 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna.

Vlada trenutno ispituje i dodatne izuzetke za sezonske radnike u turizmu, kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja.

Tu odluku narodnjačko-slobodarske vlade podržala je i socijaldemokratska opozicija. 

Protiv produženja ograničenja pristupa tržištu rada za državljane Hrvatske jest i austrijska ministrica privrede Margarete Schramboeck.

“Potreba za radnicima u preduzećima postoji, a iz istočne Evrope gotovo da više i ne dolaze u Austriju”, rekla je Schramboeck za dnevnik Presse am Sonntag.

Zemlje Evropske unije imaju pravo ograničiti pristup državljanima novih članica unije do pet godina.

Nakon toga je moguće ograničenje jedino u slučaju ako se utvrdi da bi potpuno otvaranje granica negativno utjecalo na domaće tržište rada.

Ako Brisel odobri austrijski zahtjev, ograničenje pristupa tržištu rada za hrvatske državljane trajalo bi do 1. jula 2020.

Izvor: Agencije