Američki nosač aviona u Vijetnamu poslije 43 godine

Nosač aviona USS Carl Vinson [YouTube/US Navy – Arhiva]

Američki nosač aviona “USS Carl Vinson” u ponedjeljak je, prvi put od Vijetnamskog rata, stigao u Vijetnam, u luku Danang.

Kako AP prenosi, američki nosača aviona, u pratnji krstarice i razarača, stigao je s više od 6.000 članova posade u centralni obalski grad Danang, što je najveće vojno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država tog tipa u Vijetnamu od kako je ujedinjen po završetku rata 1975. godine.

Dolazak američkog nosača u vijetnamsku luku, navodi Reuters, dramatično naglašava sve veće strateške veze između bivših neprijateljskih država, a u trenutku kada u toj regiji raste kineski utjecaj.

“Ova posjeta označava kamen-temeljac od ogromnog značaja za naše bilateralne odnose i pokazuje američku podršku snažnom prosperitetnom i nezavisnom Vijetnamu”, poručio je u saopćenju američki ambasador u Vijetnamu Daniel Kritenbrink.

Ambasador je naveo da su napornim radom, međusobnim poštovanjem i radom na boljoj budućnosti, Vijetnam i SAD došli od odnosa “bivših neprijatelja do bliskih partnera”, prenosi Tanjug.

Siva impozantna silueta američkog nosača od 103.000 tona mogla se vidjeti kako pristiže u luku, a on je, s druga dva plovila, stigao na petodnevnu posjetu Vijetnamu, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije