Al Jazeera otkriva detalje pokušaja državnog udara u Kataru

Neuspjeli udar, nazvan 'Operacija Abu Ali', trebao se desiti tokom mjeseca ramazana, odnosno 14. februara 1996. godine (Al Jazeera)

Ekskluzivni dokumentarni film Al Jazeere otkrio je dokaze o umiješanosti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina u podršku osujećenom pokušaju državnog udara, koji je za cilj imao svrgavanje vlasti Katara 1996. godine.

Prva epizoda ovog istraživačkog dokumentarca, objavljena po prvi put u nedjelju navečer, sadržava razgovore s liderima pokušaja udara koji svjedoče o ulogama ovih država pri planiranju svrgavanja.

Također se prikazuju dokumenti saudijskih obavještajaca i saudijskog monarha o zavjeri.

Neuspjeli udar, nazvan “Operacija Abu Ali”, trebao se desiti tokom mjeseca ramazana, odnosno 14. februara 1996. godine, godinu nakon što je bivši emir Sheik Hamad bin Khalifa Al Thani preuzeo vladarsko mjesto.

Zeleno svjetlo paravojskama

Udar je planiran u saradnji s tadašnjim šefom policije i rođakom bivšeg katarskog emira, Sheikom Hamadom bin Jassimom bin Hamadom Al Thanijem.

Dokumentarni film otkriva kako su komitet za organiziranje udara predvodili:

  • Sheik Mohammad bin Zayed, tadašnji šef osoblja oružanih snaga UAE-a i trenutni prijestolonasljednik Abu Dabija;
  • Sheik Hamad bin Issa Al Khalifa, tadašnji prijestolonasljednik Bahreina;
  • Sheik Sultan bin AbdulAziz, tadašnji ministar odbrane Saudijske Arabije;
  • Omar Suleiman, preminuli šef obavještajaca i bivši potpredsjednik Egipta.

“Grupi ljudi je bilo naređeno da upadne u kuću Sheika Hamada bin Khalife i stave ga u kućni pritvor, a to je na cesti Al Rayyan [u Dohi]”, kazao je jedan od zavjerenika Al Jazeeri.

Iako je operacija bila planirana za 5:00 ujutro 16. februara 1996. godine, realizatori operacije dobili su naredbu tadašnjeg emira UAE-a, Sheika Khalife bin Zayeda, da djeluju dva dana ranije, kako operacija ne bi bila otkrivena.

Nakon preuzimanja kontrole nad vojnim i sigurnosnim tijelima, zavjerenici su tada trebali dati zeleno svjetlo paravojnim snagama da uđu u Katar preko saudijske granice.

‘Nisu imali ništa za izgubiti’

No, planirani državni udar je otkriven i spriječen.

“Da su tada preuzeli kontrolu i da su vojnici ušli – bilo iz UAE-a ili Bahreina – ne bi imali problem da ubiju bilo koga na ulici. Nisu imali ništa za izgubiti”, kazao je za Al Jazeeru penzionirani brigadni general Shaheen al-Sulaiti.

Dokumentarni film je objavljen u osmom mjesecu blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat.

Ove države optužuju Dohu da podržava “terorizam”, što Katar kategorično negira.

Izvor: Al Jazeera