Yildirim Macronu: Turska se ne rukuje s ‘teroristima’

Sve 'terorističke organizacije' koje vrše nasilje nad narodom Sirije, za nas su iste, naveo Yildirim (Arhiva)
Sve 'terorističke organizacije' koje vrše nasilje nad narodom Sirije, za nas su iste, naveo Yildirim (Arhiva)

Premijer Turske Binali Yildirim je, u vezi sa izjavom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Francuska može posredovati između Turske i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), poručio kako Turska sa ‘teroristima’ ne pregovara, ne rukuje se s njima, već ih uništava u korijenu.

Yildirim je boravio u turskom gradu Izmiru, gdje je prisustvovao ceremoniji otvaranja državne bolnice u tom gradu.

U obraćanju na ceremoniji, Yildirim se osvrnuo na nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je izjavio kako Francuska može posredovati između Turske i SDF-a.

‘Štit Eufrata’

“Turska ne pregovara sa teroristima, ne rukuje se s njima, već ih uništava u korijenu. Kao što smo to uradili u Afrinu, zatim tokom ofanzive ‘Štit Eufrata’, odlučni smo da uništimo teroriste u svim regijama”, poručio je Yildirim, te dodao:

“A Francuska je članica NATO-a, zajedno s nama. Ako imate poteškoće da razumijete Tursku, zar ne možete uzeti pouku iz prošlosti? Zar želite da narod u Siriji doživljava onu bol koju ste vi nanijeli u Alžiru? Sve terorističke organizacije koje vrše nasilje nad narodom Sirije, za nas su iste. Ako Macron želi da bude sudac među terorističkim organizacija, neka to radi. Turska ne sarađuje s teroristima”.

Predsjednik Francuske Macron primio je prije dva dana u Parizu delegaciju Sirijskih demokratskih snaga.

Tada je obećao podršku SDF-u u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji te je dodao da se ta podrška odnosi na uspostavu sigurne zone na sjeveroistoku Sirije i uspostave legitimne uprave koja će u toj regiji spriječiti preporod ISIL-a na tom području.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO