Trump ‘zamrznuo’ 200 miliona dolara pomoći za Siriju

Trump se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Siriji sad kad su pripadnici ISIL-a pred potpunim porazom (Arhiva)
Trump se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Siriji sad kad su pripadnici ISIL-a pred potpunim porazom (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump “zamrznuo” je više od 200 miliona američkih dolara namijenjenih za obnovu i oporavak Sirije, a uslijed njegovih najava što skorijeg povlačenja američke vojske iz dugotrajnih sukoba u toj zemlji, piše The Wall Street Journal pozivajući se na izjave dužnosnika.

Trump je zatražio zamrzavanje sredstava nakon što je pročitao medijski izvještaj u kojem stoji da se Washington nedavno obvezao isplatiti dodatnih 200 miliona dolara za podršku početnim naporima za obnovu Sirije, piše list.

Kako navodi, ta odluka je u skladu s Trumpovom izjavom od četvrtka u kojoj je kazao da će se SAD povući iz Sirije.

Razgovori sa savjetnicima

Trump, koji provodi uskrsnje praznike na svome imanju u Palm Beachu na Floridi, u četvrtak je u govoru u Richfieldu u Ohiju otkrio svoju želju da povuče američke snage iz Sirije i preda sigurnost te države u ruke regionalnih država.

Istakao je da na temelju pobjede nad pripadnicima oružane grupe Islamska država Irak i Levant zaključuje da će Sjedinjene Američke Države “napustiti Siriju veoma brzo”.

“Neka se sad o tome brinu drugi ljudi. Vrlo ubrzo mi odlazimo. Vratit ćemo našu državu gdje i pripadamo, gdje želimo biti”, rekao je američki predsjednik.

Dužnosnici američke vlade koji su govorili za Reuters pod uvjetom anonimnosti ističu kako Trumpov govor reflektira njegove razgovore sa savjetnicima.

On se pita zašto bi američke snage trebale ostati u Siriji sad kad su pripadnici ISIL-a pred potpunim porazom.

Dodatnu pomoć od 200 miliona dolara obećao je američki državni sekretar na odlasku Rex Tillerson u februaru u Kuvajtu na sastanku globalne koalicije protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO