Puigdemont iz zatvora poručio da se ne predaje

Njemačka policija uhapsila je Puigdemonta u nedjelju u blizini danske granice (EPA)
Njemačka policija uhapsila je Puigdemonta u nedjelju u blizini danske granice (EPA)

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont je iz njemačkog zatvora, u svom prvom javnom obraćanju od hapšenja prošle nedjelje, poručio kako se “ne predaje”.

“Neka bude jasno: neću se predati, neću se povući suočen s nelegalnom akcijom onih koji su izgubili na svim izborima, ili pak pred arbitrarnošću onih koji su spremni odbaciti vladavinu zakona i prava u ime ‘jedinstva domovine'”, poručio je Puigdemont na svom Twitter profilu. 

Kao zatvorenik Puigdemont nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skypea uz nadzor zatvorskog osoblja.

Puigdemont ne uživa specijalni tretman

Stoga je vjerovatno da njegove račune na društvenim mrežama vodi neko od njegovih zatvorskih kolega, prenosi Hina.

“Gospodin Puigdemont ne uživa nikakav specijalni tretman”, kazala je upraviteljica lokalnog zatvora Yvonne Radetzki za njemačku agenciju dpa.

“Smješten je u potpuno običnoj zatvorskoj zgradi”, dodala je.

Njemačka policija uhapsila je Puigdemonta u nedjelju u blizini danske granice, dok se iz Finske vraćao u Belgiju, u kojoj je živio otkako je, nakon provedenog i međunarodno nepriznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije, napustio Španiju.

Zemlju je napustio neposredno uoči raspuštanja njegove vlade, koje je obavila španska centralna vlada kao odgovor na referendum proveden 1. oktobra, kojega je španski ustavni sud proglasio nelegalnim.  

Bivšeg katalonskog predsjednika, za kojim je španski sudija prošle sedmice izdao evropski nalog za hapšenje, španske vlasti traže pod optužbom za pobunu i nasilje, zbog čega bi mogao biti osuđen na 30 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO