Malala se vratila u rodni grad prvi put nakon ranjavanja

'Izuzetno sam sretna. Moj san se ispunio', poručila je mlada dobitnica Nobelove nagrade (EPA)
'Izuzetno sam sretna. Moj san se ispunio', poručila je mlada dobitnica Nobelove nagrade (EPA)

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai stigla je u subotu u posjetu dolini Swatu u kojoj je rođena, pet godina nakon talibanskog napada u kojem je zamalo izgubila život, nakon kojeg je postala svjetski simbol prava djevojčica na školovanje, javlja Hina.

Dvadesetogodišnja djevojka je u pratnji roditelja i dvojice braće u subotu stigla vojnim helikopterom iz Islamabada u grad Mingoru, na sjeverozapadu Pakistana. Dočekali su je prijatelji i članovi šire porodice a zatim se uputila u školu za dječake Guli Bagh, petnaestak kilometara od Mingore.

Malala se činila sretna, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Sastala se s učenicima te škole prije povratka u Islamabad gdje je doputovala u četvrtak i gdje ju je primio premijer Shahid Khaqan Abbasi.

“Moj san se ispunio”

“Otišla sam iz Swata zatvorenih očiju a sad se vraćam otvorenih očiju. Izuzetno sam sretna. Moj san se ispunio”, rekla je za AFP tokom posjete školi za dječake Guli Bagh.

“Mir se vratio u Swat zahvaljujući ogromnoj žrtvi moje braće i sestara”, dodala je tokom posjete koja je trajala više od dva sata.

Pakistanski talibani su 2007. zauzeli dolinu Swat, nekad mirno turističko područje u podnožju Himalaje, i tu počeli provoditi nasilje, odrubljivati glave i napadati škole za djevojčice.

Malala nije bila u Pakistanu od 2012. Njena četverodnevna posjeta nije bila najavljena i događa se uz snažne mjere sigurnosti.

Malala sa porodicom u rodnoj Mingori

Teško ranjavanje 2012.

U Mingori su Malala i njena porodica živjeli do napada 9. oktobra 2012. u kojem je bila teško ranjena.

Talibani su tada upali u autobus kojim se Malala iz škole vraćala kući. Napadač je upitao: “Ko je od vas Malala?” i ispalio joj metak u glavu.

Primljena je tamošnju vojnu bolnicu a zatim je hitno prevezena u Birmingham, u Velikoj Britaniji, gdje se nakon nekoliko dana vratila svijesti.

Danas tamo studira ekonomiju, filozofiju i političke nauke na univerzitetu u Oxfordu.

Zbog neumorne borbe protiv ekstremizma i za pravo žena na obrazovanje 2014. je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s Indijcem Kailashom Satyarhtijem.

Kritike u domovini

Iako je na Zapadu slave, u domovini je neki smatraju “stranim špijunom” plaćenim da nanosi štetu Pakistanu.

Uz krugove koji se protive emancipaciji žena, Malalu kritizira i dio pakistanske srednje klase koji joj predbacuje da kvari ugled zemlje.

U petak su je na Twitteru nazvali “sramotom islama i Pakistana” i “američkim špijunom”.

Malala je pak nakon dolaska rekla da joj se čini kao da “sanja” i obećala je da će se nakon završetka studija vratiti u Pakistan. “Planiram se vratiti u Pakistan kad završim studije jer ovo je moja zemlja i imam na nju pravo kao i bilo koji drugi Pakistanac”, izjavila je u petak.

Izvor: Agencije


Povezane

Nobelovka Malala Yousafzai doputovala je u Islamabad prvi put nakon što ju je talibanski atentator pokušao ubiti.

29 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO