Malala se vratila u rodni grad prvi put nakon ranjavanja

'Izuzetno sam sretna. Moj san se ispunio', poručila je mlada dobitnica Nobelove nagrade (EPA)

Mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai stigla je u subotu u posjetu dolini Swatu u kojoj je rođena, pet godina nakon talibanskog napada u kojem je zamalo izgubila život, nakon kojeg je postala svjetski simbol prava djevojčica na školovanje, javlja Hina.

Dvadesetogodišnja djevojka je u pratnji roditelja i dvojice braće u subotu stigla vojnim helikopterom iz Islamabada u grad Mingoru, na sjeverozapadu Pakistana. Dočekali su je prijatelji i članovi šire porodice a zatim se uputila u školu za dječake Guli Bagh, petnaestak kilometara od Mingore.

Malala se činila sretna, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Sastala se s učenicima te škole prije povratka u Islamabad gdje je doputovala u četvrtak i gdje ju je primio premijer Shahid Khaqan Abbasi.

“Moj san se ispunio”

“Otišla sam iz Swata zatvorenih očiju a sad se vraćam otvorenih očiju. Izuzetno sam sretna. Moj san se ispunio”, rekla je za AFP tokom posjete školi za dječake Guli Bagh.

“Mir se vratio u Swat zahvaljujući ogromnoj žrtvi moje braće i sestara”, dodala je tokom posjete koja je trajala više od dva sata.

Pakistanski talibani su 2007. zauzeli dolinu Swat, nekad mirno turističko područje u podnožju Himalaje, i tu počeli provoditi nasilje, odrubljivati glave i napadati škole za djevojčice.

Malala nije bila u Pakistanu od 2012. Njena četverodnevna posjeta nije bila najavljena i događa se uz snažne mjere sigurnosti.

Malala sa porodicom u rodnoj Mingori

Teško ranjavanje 2012.

U Mingori su Malala i njena porodica živjeli do napada 9. oktobra 2012. u kojem je bila teško ranjena.

Talibani su tada upali u autobus kojim se Malala iz škole vraćala kući. Napadač je upitao: “Ko je od vas Malala?” i ispalio joj metak u glavu.

Primljena je tamošnju vojnu bolnicu a zatim je hitno prevezena u Birmingham, u Velikoj Britaniji, gdje se nakon nekoliko dana vratila svijesti.

Danas tamo studira ekonomiju, filozofiju i političke nauke na univerzitetu u Oxfordu.

Zbog neumorne borbe protiv ekstremizma i za pravo žena na obrazovanje 2014. je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s Indijcem Kailashom Satyarhtijem.

Kritike u domovini

Iako je na Zapadu slave, u domovini je neki smatraju “stranim špijunom” plaćenim da nanosi štetu Pakistanu.

Uz krugove koji se protive emancipaciji žena, Malalu kritizira i dio pakistanske srednje klase koji joj predbacuje da kvari ugled zemlje.

U petak su je na Twitteru nazvali “sramotom islama i Pakistana” i “američkim špijunom”.

Malala je pak nakon dolaska rekla da joj se čini kao da “sanja” i obećala je da će se nakon završetka studija vratiti u Pakistan. “Planiram se vratiti u Pakistan kad završim studije jer ovo je moja zemlja i imam na nju pravo kao i bilo koji drugi Pakistanac”, izjavila je u petak.

Izvor: Agencije