Trump postavio novog čovjeka na čelo Ministarstva veterana

Ronny Jackson, rođen u Texasu, služio je 2005. u Iraku, a 2006. imenovan je ljekarom u Bijeloj kući (Reuters)

Donald Trump smijenio je svog ministra za ratne veterane objavivši na Twitteru ime njegovog nasljednika, vojnog ljekara u Bijeloj kući Ronnyja Jacksona.

“Sretan sam što mogu objaviti da ću poštovanog admirala Ronnyja L. Jacksona, doktora, imenovati novim ministrom za ratne veterane”, napisao je Trump.

“Zahvaljujem doktoru Davidu Shulkinu na služenju našoj zemlji i našim SJAJNIM RATNIM VETERANIMA!”, dodao je predsjednik, rekavši da će Robert Wilkie, zvaničnik Pentagona, vršiti dužnosti ministra dok Kongres ne odobri imenovanje admirala Jacksona.

O smjeni Shulkina (58) govori se već sedmicama, a američki mediji raspisali su se o problemima u vođenju tog ministarstva, koje je nakon Ministarstva odbrane najveće u administraciji, s gotovo 310.000 službenika.

Ronny Jackson, rođen u Texasu, služio je 2005. u Irakum a 2006. imenovan je ljekarom u Bijeloj kući. Brinuo se za zdravlje trojice predsjednika: Georgea W. Busha, Baracka Obame i Donalda Trumpa.

Ministarstvo u teškom stanju

Trenutak slave doživio je 16. januara na konferenciji za štampu u Bijeloj kući održanoj nakon prvog službenog zdravstvenog pregleda Donalda Trumpa dok su kružile glasine o predsjednikovoj nesposobnosti za vršenje dužnosti.

Jackson je tada rekao da je Trump “izvrsnog” zdravlja, unatoč stanovitom višku kilograma, i da je kadar vršiti svoju dužnost.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će poboljšati rad Ministarstva za ratne veterane, koje nakon više od 15 godina neprekidnog ratovanja ima velike probleme u brizi za milione ratnih veterana u Americi dok se kritike na račun njegovog katastrofalnog rada čuju već više od deset godina.

Stotine hiljada ratnih veterana pate od posttraumatskog stresnog poremećaja u lakšem ili težem obliku.

Ovo je najnovija smjena osoblja u Trumpovoj administraciji. Samo u martu dužnost su napustili savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster, državni sekretar Rex Tillerson i predsjednikov glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn.

Izvor: Agencije


Povezane

Trumpovo imenovanje tvrdolinijaša Johna Boltona na poziciju savjetnika za nacionalnu sigurnost izazvalo je zabrinutost širom svijeta. Bolton je ranije zagovarao preventivne napade na Iran i Sjevernu Koreju. Ali on nije jedini dodatak timu američkog predsjednika poznat po agresivnoj retorici. 

Published On 24 Mar 2018

Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je Johna Boltona za novog savjetnika nacionalne sigurnosti SAD-a. Bolton je bivši američki ambasador u UN-u. Bio je i član administracije u vrijeme kada je predsjednik SAD-a bio George W. Bush. Zagovarao je upotrebu vojne sile protiv Irana i Sjeverne Koreje, i želi da Bijela kuća zauzme oštriji stav prema […]

Published On 23 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO