Susret saudijskog prijestolonasljednika s jevrejskim desničarima u SAD-u

Mohammed bin Selman se susreo s brojim istaknutim ličnostima američke politike (Anadolija)

Mohammed bin Salman, krunski princ Saudijske Arabije, poznat i kao MBS, sastao se s čelnicima većeg broja desničarskih organizacija tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Grupe koje su donirale milione dolara za gradnju ilegalnih naselja i borbu protiv globalnog pokreta za bojkot Izraela, uključujući zvaničnike iz AIPAC-a, su Ustanite za Izrael i Jevrejske federacije Sjeverne Amerike.

Prema kopiji njegovog plana puta, Haaretz je također objavio da se Bin Salman također susreo s čelnicima iz Konferencije predsjednika, B'nai B'ritha i Američko-jevrejskog komiteta.

Milioni dolara ilegalnim izraelskim naseljima

AIPAC, ADL i JFNA se dugo bore protiv BDS-a, nenasilnog pokreta koji pokušava ekonomski pritisnuti Izrael kako bi pružio jednaka prava i pravo na povratak za Palestince.

Neke od proizraelskih američkih grupa su potrošile milione dolara na lobiranje za Zakon za borbu protiv BDS-a, zakona kojim se pokušava ugušiti BDS.

S druge strane, JFNA je donirala gotovo šest miliona dolara ilegalnim izraelskim naseljima između 2012. i 2015. godine.

JFNA podržava niz naselja iznad Zelene linije (granice koja dijeli teritoriju Izraela kakav je bio prije 1967. godine i Okupirane palestinske teritorije) te pomaže porodicama Jevreja osumnjičenih ili osuđenih zbog nasilja protiv Palestinaca.

I dok Saudijska Arabija zvanično ne priznaje Izrael, analitičari su više puta naveli da uvertire MBS-a signaliziraju zatopljenje odnosa između dvije zemlje.

Trumpov ‘Sporazum stoljeća’

Mahjoob Zweiri, direktor Programa zaljevskih studija na Katarskom univerzitetu, rekao je da je MBS-ova posjeta “promotivna kampanja namijenjena da predstavlja novo lice kraljevine u SAD-u, kraljevine koja je fleksibilna i spremna na promjene”.

“Odavno postoji stav među arapskim čelnicima da kapije Washingtona čuvaju proizraelski lideri. To uključuje poslovne lidere, grupe poput AIPAC-a, te drugih povezanih s Izraelom”, kazao je Zweiri za Al Jazeeru.

“MBS slijedi taj trend, on se pokušava svidjeti SAD-u i pokazati mu da podržava njihov plan za Izrael i Palestinu i njihovu odluku da premjeste američku ambasadu u Jerusalem.”

“Druga dimenzija je da je kada su republikanci na vlasti uglavnom se smatra da oni imaju bliže veze s Izraelom i izraelskom agendom.”

“‘Sporazum stoljeća’ američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji priznaje Jerusalem za prijestolnicu Izrael, mogao bi, također, dovesti do normalizacije odnosa između Saudijske Arabije i Izraela te natjerati Palestince da pristanu na izraelske uvjete.”

Slijedi susret s Oprah Winfrey

U okviru dvosedmičnog putovanja po SAD-u, MBS se već susreo s bivšim američkim predsjednikom Billom i njegovom suprugom i bivšom državnom sekretarkom i kandidatkinjom za predsjednika SAD-a Hillary Clinton, senatorom Chuckom Schumerom, generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Antonijem Guterresom, bivšim državnim sekretarom Henryjem Kissingerom te bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom.

Očekuje se da se susretne s Oprah Winfrey, medijskim mogulom i izuzetno utjecajnom osobom na mišljenje javnosti u SAD-u.

Među ostalim istaknutim susretima, uključena je večera s Rupertom Murdochom, direktorom Centralne obavještajne agencije i novim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, podtpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom, ministrom odbrane James Mattisom i Trumpovim višim savjetnikom i zetom Jaredom Kushnerom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO