Njemačka otvara centre za vraćanje migranata u domovinu

Predviđeno je da se ubrza proces protjerivanja, kao i u slučaju određenih krivičnih djela da se oduzme status azilanta (EPA)

Vlada Njemačke želi otvoriti prvi savezni centar za repatrijaciju migranata i izbjeglica ove jeseni i vjerojatno će u tu svrhu koristiti postojeće objekte, kao što su tranzitni centri u Bavarskoj, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Stephan Mayer.

Taj je visoki dužnosnik, inače član Kršćansko-socijalne unije (CSU), za Sueddeutsche Zeitung rekao da je optimist i vjeruje da bi se odmah nakon Uskrsa mogao finalizirati dokument o tim planovima.

Mayerov je šef, ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, ranije obećao da će povećati stopu repatrijacije, kao mjeru povratka osoba za koje se utvrdilo da su ilegalni imigranti ili iz nekog drugog razloga nemaju osnova ostati u stranoj zemlji, ali i pooštriti mjere prema bilo kakvim ilegalnim aktivnostima migranata, prenosi Reuters.

Mayer je rekao kako je osnivanje saveznog centra za repatrijaciju glavni prioritet nove njemačke vlade, koja je formirana nedavno nakon gotovo pola godine političkog natezanja i neizvjesnosti.

Koristit će i bivše američke vojne baze

Prema Mayerovim riječima, među mogućim lokacijama jesu tranzitni centri u Manchingu ili Bambergu u Bavarskoj, odnosno centar za prihvat migranata u Giessenu u pokrajini Hessen, gdje bi moglo biti smješteno najmanje 13.000 ljudi.

Naveo je i kako bi u bivšim američkim vojnim bazama moglo biti i do 3.000 mjesta.

Ministar Seehofer godinama kritizira odluku kancelarke Angele Merkel da otvori vrata za više od milijun izbjeglica i migranata tijekom 2015. godine.

Skupine za zaštitu ljudskih prava oštro su kritizirale planove za otvaranje saveznih centara za repatrijaciju, pogotovo u Bavarskoj, tvrdeći da tamošnji centri imaju tendenciju izoliranja ljudi u teškim uvjetima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO