Evropske zemlje nastoje spasiti nuklearni sporazum s Iranom

Na spisku za sankcije nalazi se 15 Iranaca i iranskih preduzeća (EPA)

Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokušale su nagovoriti svoje evropske partnere da podrže nove, manje sankcije protiv Irana kako bi se sačuvao važan nuklearni sporazum s Teheranom, iz kojeg se američki predsjednik Donald Trump želi povući u maju, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Nove mjere, koje predlažu London, Pariz i Berlin razmotrene su na sastanku 28 ambasadora EU-a i mogle bi zahvatiti članove iranske Revolucionarne garde, rekli su diplomati.

Trump je evropskim potpisnicima sporazuma s Iranom dao rok do 12. maja da otklone manjkavosti u tom sporazumu iz 2015, koji je dogovorio njegov prethodnik Barack Obama, ili prijeti da će ponovo uvesti sankcije Iranu. EU odbacuje te kritike.

No, Britanija, Francuska i Njemačka nadaju se da bi njihove nove mjere mogle podstaći Trumpa da ne uvodi sankcije Iranu.

Zamrzavanje imovine

Predlažu uvođenje zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, reklo je četvero diplomata.

Uvođenje novih sankcija predlaže se zbog iranskog programa projektila i njegove uloge u ratu u Siriji, po dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Neke evropske prijestonice kažu da im treba više vremena da bi odlučile, a pregovori će se nastaviti iduće sedmice, pred sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU-a 16. aprila.

Sankcije neće uključivati obuhvatne mjere ukinute nuklearnim sporazumom nego će biti usmjerene protiv pojedinaca za koje EU smatra da stoje iza iranskog programa projektila i njegove podrške sirijskom režimu, koji je također pod sankcijama.

Na spisku koji kruži nalazi se 15 Iranaca i iranskih preduzeća, no u srijedu se nije direktno razgovaralo o imenima, rekao je jedan diplomat.

Mnoge države oklijevaju

“Ideja je da imamo konačnu odluku o sankcijama protiv Irana do sastanku Vijeća za vanjske poslove u aprilu ili na njemu”, rekao je diplomat.

No, drugi je napomenuo da to neće biti jednostavno. Prema diplomatskim izvorima, među onima koji oklijevaju jesu Švedska, Irska, Italija, Grčka i Austrija.

Iran zasad nije zaprijetio da bi mogao raskinuti nuklearni sporazum zbog predloženih novih sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropski i američki dužnosnici će sredinom marta u Berlinu razgovarati o iranskom nuklearnom sporazumu, koji su velike sile sklopile 2015. godine.

Published On 28 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO