Čelnici dvije Koreje sastat će se na samitu 27. aprila

Kim će biti prvi sjevernokorejski čelnik koji će kročiti na južnokorejsko tlo od kraja Korejskog rata (EPA)

Dvije Koreje složile su se u četvrtak da 27. april bude datum za sastanak na vrhu, ubrzo nakon pojavljivanja Kim Jong-una na međunarodnoj sceni iznenadnom posjetom Kini.

Taj bi samit između sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, tek treći tog tipa, trebao prethoditi historijskom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u maju.

“U skladu s voljom dvojice čelnika, Jug i Sjever složili su se o održavanju ‘samita Jug-Sjever 2018.’ 27. aprila u južnokorejskoj Kući mira u Panmunjomu”, piše u zajedničkom novinskom saopćenju.

U tom graničnom selu, smještenom u demilitarizovanoj zoni koja dijeli poluotok, potpisano je primirje u Korejskom ratu (1950–1953).

Pripremni razgovori

Kim će biti prvi sjevernokorejski čelnik koji će kročiti na južnokorejsko tlo od kraja rata. Po službenim dokumentima Sjeverne Koreje, međutim, njegov djed i prethodnik Kim Il-sung nekoliko je puta tokom sukoba bio u Seulu, koji je u dva navrata pao u ruke njegovih snaga.

Dva prethodna međukorejska samita, 2000. i 2007, održana su u Pjongjangu.

Dvije strane dogovorile su se da se ponovo vide sljedeće srijede na novim pripremnim razgovorima, koji će uključivati protokol o sigurnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Tokom nenajavljene i tajne posjete Pekingu, sjevernokorejski lider Kim Jong-un prvi put se susreo s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Ovo je Kimovo prvo putovanje u inozemstvo nakon što je 2011. preuzeo vlast. Detalji sastanka otkriveni su tek nakon što je Kim napustio Kinu. Adrian Brown donosi više o tome.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO