Američki sud prihvatio tužbu protiv Trumpa

Trumpa optužuju da je posredstvom svog nekretninskog carstva primao uplate stranih vlada (EPA)

Savezni sud u Marylandu prihvatio je tužbu protiv Donalda Trumpa zbog sumnje da je predsjedničku dužnost iskoristio kako bi, protivno Ustavu, stekao finansijsku korist iz inozemstva, objavili su tužitelji.

“Učinili smo prvi korak! Naš predmet može ići dalje”, objavio je na Twitteru glavni tužitelj Marylanda Brian Frosh, koji je u junu 2017. podigao tužbu zajedno s kolegom iz Washingtona Karlom Racineom.

“Sudac u predmetu ‘#nagrade’ kaže da od predsjednika Trumpa, koji krši Ustav, možemo tražiti da položi račun”, dodao je Racine na društvenoj mreži.

Bijela kuća nije htjela reagirati rekavši da ne komentira sudske odluke, prenosi Hina.

Odredba o nagradama

Trumpa optužuju da je posredstvom svog nekretninskog carstva primao uplate stranih vlada premda “odredba o nagradama” američkog Ustava zabranjuje svim javnim službenicima “primanje darova, nagrada, položaja i prava od kraljeva, prinčeva ili stranih država” bez odobrenja Kongresa.

Tako tužitelji navode da su strana izaslanstva najčešće odsjedala u hotelu “International” blizu Bijele kuće, koji je Trump otvorio lani, čime se postavlja problem konkurencije za druge elitne hotele na tom području.

“Tužitelji su dovoljno potkrijepili tvrdnju da predsjednik ne poštuje ustavne odredbe o inozemnim i nacionalnim nagradama zbog umiješanosti i stjecanja dobiti od hotela ‘Trump International’ i njegovih depandansi u Washingtonu te zbog postupanja organizacije Trump u tom slučaju”, napisao je sudac Peter Messitte u svojoj odluci.

Tužbom bi mogla početi dugotrajna pravosudna bitka u kojoj demokrati namjeravaju zatražiti od Trumpa da objavi imovinski karton, što je on uvijek odbijao.

Izvor: Agencije


Povezane

Zvijezda filmova za odrasle koja tvrdi da je 2006. imala aferu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kaže da je primila prijetnje fizičkim nasiljem nakon što je prvi put pokušala objelodaniti priču. U intervjuu za CBS-ovu emisiju “60 minuta” Stormy Daniels je izjavila kako joj je nepoznati muškarac rekao da ostavi Trumpa na miru. Prijetnja je […]

Published On 26 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO