Kim Jong-un u Kini: Spreman za uklanjanje nuklearnog oružja

N
Xi je Kima dočekao s velikom pompom (Reuters)

Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un boravio je u posjeti Kini od nedjelje do srijede, prvoj posjeti inozemstvu od dolaska na vlast 2011. godine, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsjednikom Xi Jinpingom i izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom založi za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Kim, koga je Xi dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših sjevernokorejskih čelnika, javila je agencija Xinhua.

“Naša stalna pozicija jest posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluotoka u skladu s voljom bivših čelnika Kim Il-sunga i Kim Jong-ila”, rekao je čelnik Sjeverne Koreje, čija je posjeta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka u Sjevernu Koreju, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji prenijeli su snimke Kima i Xija, koji je priredio banket čelniku Sjeverne Koreje i njegovoj supruzi. Kim je rekao da je posjeta Kini bila njegov zadatak.

Prva posjeta

Kineski je predsjednik sa svoje strane prihvatio poziv da posjeti Pjongjang, prenosi Beta.

Posjeta Kima Kini predstavlja povratak kineske diplomatije u prvi plan u rješavanju nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, koja je provela nekoliko nuklearnih i balističkih proba, a zbog čega su joj uvedene međunarodne sankcije.

Zasad se ne zna kad će biti održan sastanak Kima i Trumpa, osim ranijih najava da bi to trebalo biti do kraja maja.

Kim nije boravio u posjeti inozemstvu od dolaska na vlast 2011. godine, kad je funkciju preuzeo od oca, Kim Jong-ila.

Japanski mediji prvi su prenijeli vest o mogućoj posjeti Kima Kini. Agencija Kyodo u utorak je javila da je specijalni sjevernokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Jong-il tokom putovanja u inozemstvo na željezničkoj stanici u Pekingu i da se na mjestu događaja nalazi neuobičajeno velik broj pripadnika kineskih snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije