Erjavec: Neću predložiti sankcije za Rusiju

Slovenija je jedna od osam članica Evropske unije koje se nisu odlučile za diplomatske mjere kojima bi izrazile solidarnost s Velikom Britanijom (EPA)

Slovenija je jedna od osam članica Evropske unije koje se nisu odlučile za diplomatske mjere kojima bi izrazile solidarnost s Velikom Britanijom zbog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Salisburyju, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da ih Vladi, koja bi o tom slučaju trebala raspravljati u četvrtak, neće ni predložiti.

“Za sada mislim da je najprije potrebno raščistiti što se u Salisburyju dogodilo, riječ je o vrlo nejasnom i bizarnom slučaju”, kazao je Erjavec novinarima u srijedu pred redoviti sastanak koalicije koja određuje dnevni red za redovnu sjednicu vlade u četvrtak.

Erjavec je već početkom ove sedmice kazao da Slovenija za sada ne razmišlja o diplomatskim sankcijama, odnosno simboličnom otkazivanju gostoprimstva jednom ruskom diplomatu iz ambasade Rusije u Ljubljani, te da o tome što se u Salisburyju dogodilo tek treba ustvrditi međunarodna istraga.

Opozicija nezadovoljna

Erjavec je u srijedu novinarima rekao da on lično ne vidi razloga za takav potez i da ga neće predložiti, ali da će o tome biti vođena rasprava, pa treba vidjeti što će se nakon nje zaključiti.

Opozicija desnog centra, kako navode neki mediji u Sloveniji, nije zadovoljna takvim stavom Vlade.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jožef Horvat, inače član demokršćanske Nove Slovenije (NSI) sazvao je za iduću sedmicu sastanak tog odbora, te rekao da želi da se na njemu stranke izjasne kako gledaju na pitanje mogućih diplomatskih sankcija prema Rusiji. Odluku o tome, prema mišljenju Horvata, ne bi smjela donijeti Vlada jer, kako kaže, više nema pune ovlasti nakon što je premijer Miro Cerar dao ostavku, nego bi o tome trebao odlučivati parlament, prenosi Hina.

U dominantnim slovenskim medijima bliskim vladajućoj koaliciji prema eventualnom pristanku Ljubljane na diplomatske sankcije Rusije mnogo je otvorenog neraspoloženja.

Protjerivanje diplomata

Bivši ruski agenti Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) pronađeni su 4. marta bez svijesti u engleskom Salsburyju i zbrinuti u bolnicu.

Velika Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja, što je ruski predsjednik Vladimir Putin kategorično negirao.

Zvanični London tvrdi kako je napad izveden upotrebom nervnog otrova tipa “Novičok”, koji su sovjetske snage koristile i u Drugom svjetskom ratu.

U ponedjeljak je četrnaest članica EU-a, uključujući i Hrvatsku, saopćilo kako će u znak solidarnosti s Velikom Britanijom protjerati određeni broj ruskih diplomata.

Do sada je iz Evrope protjerano najmanje 45 ruskih zvaničnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO