Više od 100 ruskih diplomata protjerano širom svijeta

London je početkom mjeseca protjerao 23 ruska diplomata (EPA)

Makedonija i Norveška odlučile su protjerati po jednog ruskog diplomata kao odgovor na napad nervnim agensom na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Londonu početkom marta.

“Nakon konsultacija s našim saveznicima i partnerima u EU-u NATO-u i u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je protjerati jednog ruskog diplomata zbog slučaja ‘Skripalj’ u skladu sa članom 9 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, saopćeno je u Skoplju.

U saopćenju makedonskog ministarstva navodi se da “ilegalna upotreba hemijskog naoružanja predstavlja kršenje međunarodnog prava i utječe na sigurnost svih zemalja”, prenijela je agencija MIA.

I norveško Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će protjerati jednog ruskog diplomata, čime su se pridružili zemljama koje su odlučile preduzeti takve mjere protiv ruskih diplomata zbog napada za koji je Velika Britanija optužila Moskvu, prenosi Reuters.

Osamnaest zemalja protjeralo je više od 100 ruskih diplomata, rekla je britanska premijerka Theresa May prije nego što su se akciji pridružile Makedonija i Norveška

London je početkom mjeseca protjerao 23 ruska diplomata.

“Kao suverena evropska demokratija, Ujedinjeno Kraljevstvo stajat će rame uz rame s EU-om i NATO-om i zajednički se suočiti s tim prijetnjama”, kazala je May.

Protjerivanje diplomata iz SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u ponedjeljak protjerivanje 60 ruskih diplomata iz SAD-a, a predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je 14 zemalja Evropske unije odlučilo protjerati ruske diplomate, dok se taj broj do danas povećao na 18.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković objavio je da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske i time se solidarizovati s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog samita Evropskog vijeća.

Uz Hrvatsku, članice EU-a koje su prvobitno potvrdile odluku da protjeraju ruske diplomate jesu Njemačka, Francuska, Poljska, Litvanija, Češka, Italija, Holandija, Danska, Latvija, Estonija, Rumunija, Finska i Švedska, a u ponedjeljak navečer pridružile su se i Španija, koja će protjerati dvojicu ruskih diplomata, i Mađarska, koja će protjerati jednog.

Turska osuđuje napad, ali bez protjerivanja

Turska je osudila napad nervnim agensom na nekadašnjeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji, ali ne namjerava protjerati ruske diplomate.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bekir Bozdag rekao je da Turska održava “pozitivne” odnose s Rusijom i da neće preduzimati akcije protiv Moskve.

Vlada Velike Britanije za napad nervnim otrovom na Skripalja i njegovu kćer Juliju uperila je prst u Vladimira Putina.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo je da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada