NATO protjeruje sedmoricu ruskih diplomata

Jens Stoltenberg kaže da potez pokazuje da postoje 'cijene i posljedice' ponašanja Moskve (EPA)
Jens Stoltenberg kaže da potez pokazuje da postoje 'cijene i posljedice' ponašanja Moskve (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg objavio je u utorak da Alijansa protjeruje sedam ruskih diplomata i time smanjuje za trećinu rusku diplomatsku misiju, kao odgovor na trovanje bivšega dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Savez će povući akreditacije sedmorici ruskih diplomata i uskratiti buduće akreditacije još trojici, rekao je on, dodajući da će to smanjiti cjelokupnu rusku misiju na 20 ljudi.

To pokazuje da postoje “cijene i posljedice” ponašanja Moskve, kazao je Stoltenberg, prenosi Hina.

Moldavija i Irska protjeruju diplomate

Moldavija se u utorak pridružila zemljama koje protjeruju ruske diplomate i pozvala je trojicu ruskih diplomata da napuste zemlju unutar sedam dana, u solidarnosti s Velikom Britanijom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi na svojoj internetskoj stranici.

Vlade diljem Europe, SAD-a i drugih zemalja objavile su planove da će protjerati veći broj ruskih diplomata, kao reakciju na napad na bivšeg špijuna i njegovu kćer 4. ožujka.

Bugarska je priopćila da je u utorak povukla svojeg veleposlanika iz Rusije na konzultacije o napadu nervnim plinom u Velikoj Britaniji, za koji London okrivljuje Moskvu.

Objava obilježava zaoštravanje stajališta bivše komunističke zemlje, četiri dana nakon što je premijer Bojko Borisov rekao da ne namjerava povući veleposlanika.

Bugarska, koja drži rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, nije išla tako daleko kao Velika Britanija i druge zemlje u bloku, koje su izravno optužile Rusiju za izvođenje napada i protjerale ruske diplomate.

I Irska je u utorak objavila da će protjerati jednog ruskog diplomata zbog napada nervnim otrovom u Engleskoj, za koji britanska vlada okrivljuje Moskvu, rekao je u utorak irski ministar vanjskih poslova Simona Coveney.

Protjerivanje više od 110 diplomata

Od ponedjeljka više od 20 zemalja najavilo je protjerivanje više od 110 ruskih diplomata zbog napada nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju 4. ožujka u Engleskoj.

Uz 16 članica EU-a, to su i SAD, Kanada, Ukrajina, Norveška i Australija.

Novi Zeland također bi htio protjerati ruske špijune, u okviru usklađenog odgovora Zapada, ali ih nema.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO