Misteriozni voz Kim Jong-una napustio Peking

Ukoliko je Kim uistinu posjetio Peking, bila bi to njegova prva posjeta jednoj državi van Sjeverne Koreje od smrti njegovog oca 2011. godine (AP)

Voz za koji se vjerovalo da je prevozio sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una ili drugog visokog zvaničnika iz Pjongjanga napustio je u utorak željezničku stanicu u Pekingu, javila je japanska novinska agencija Kyodo.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila je kako “ne zna ništa” o navodnoj posjeti Kima Pekingu, koja bi, ukoliko se potvrdi, bila posljednja u nizu diplomatskih aktivnosti u cilju rješavanja korejske krize.

“Zaista ne znam ništa, to je činjenica. Kada budemo imali vijest, mi ćemo je objaviti”, izjavila je glasnogovornica Hua Chunying na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

Kolona vozila kod rezidencije Diaoyutai

Dolazak u ponedjeljak u Peking specijalnog sjevernokorejskog voza iste vrste kakve je koristio Kimov otac, Kim Jong-il, izazvao je spekulacije kako bi Kim mogao biti u iznenadnoj posjeti Kini, uoči planiranih samita s južnokorejskim i američkim predsjednikom u narednih nekoliko sedmica.

Ukoliko je Kim uistinu posjetio Peking, bila bi to njegova prva posjeta jednoj državi van Sjeverne Koreje od smrti njegovog oca 2011. godine.

Kolona vozila uočena je u utorak u blizini državne rezidencije Diaoyutai, u kojoj je Kim Jong-il boravio tokom posjeta kineskoj prijestolnici.

Bijeli motocikli pratili su konvoj predvođen crnom dugom limuzinom bez nacionalnih zastava, a za njim je išla kolona automobila i motocikala s kineskim zastavama.

Uniformirani policajci bili su raspoređeni svakih 10 do 15 metara duž blokirane ulice, što je normalan protokol za posjete visokorangiranih zvaničnika.

Zeleni vagoni sa žutim prugama

Izvor iz južnokorejske Vlade izjavio je kako je moguće da Kim nije bio u posjeti Kini, rekavši kako “nema dovoljno dokaza koji ukazuju da je Kim Jong-un posjetio Kinu, iako se i ta mogućnost ne može odbaciti”, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Moguće je da je posjetilac bio ceremonijalni šef države Kim Yong-nam ili Choe Ryong Hae, ključni savjetnik Kim Jong-una, izjavili su vladini izvori za Kyodo.

Sjevernokorejski voz sa zelenim vagonima, na kojima su bile žute pruge, ušao je u Kinu u nedjelju kroz pogranični grad Dandong, javili su japanski mediji, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije