Katar poriče optužbe UAE-a o kršenju zračnog prostora

Dva katarska borbena aviona 'približila su se na opasnu blizinu' emiratskim putničkim avionima (Ministarstvo odbrane Katara)
Dva katarska borbena aviona 'približila su se na opasnu blizinu' emiratskim putničkim avionima (Ministarstvo odbrane Katara)

Katar negira optužbe za presretanje dva putnička aviona Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je treći takav incident u katarskom zračnom prostoru od početka blokade prošlog ljeta.

Uprava za civilnu avijaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata saopćila je u ponedjeljak da su se dva katarska borbena aviona “približila na opasnu blizinu” dvjema komercijalnim letjelicama registrovanim u UAE-u dok su letjela iznad zračnog prostora u Bahreinu.

Jedan od aviona bio je primoran napraviti hitan manevar kako bi izbjegao sudar s katarskim borbenim avionom, javlja emiratska novinska agencija WAM.

Uprava civilne avijacije Katara navodi da su optužbe iz Emirata pokušaj prikrivanja povreda katarskog zračnog prostora.

Blokada Katara

Vlade Saudijske Arabije, Bahreina, UAE-a i Egipta prekinule su diplomatske veze s Katarom u junu 2017. zbog političkih sporova.

Kasnije su te države nametnule kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Kataru.

Zračne sankcije potakle su Katar u istom mjesecu da uloži žalbu Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju (ICAO), koja je ujedno agencija za avijaciju Ujedinjenih naroda.

Dok Doha tehnički nije zabranila korištenje katarskog neba zemljama koje su je blokirale, Emirati su nekoliko puta prijavili Katar za povredu zračnog prostora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO