Video: Vojna vježba Hamasa aktivirala izraelski protivraketni sistem

Razgovori između Abbasa i njegovih rivala propali su uglavnom zbog toga što se Hamas odbija razoružati (EPA)
Razgovori između Abbasa i njegovih rivala propali su uglavnom zbog toga što se Hamas odbija razoružati (EPA)

Izraelski protivraketni odbrambeni sistem aktivirao se nekoliko puta kasno u nedjelju kao rezultat pucnjave iz automatskih pušaka tokom vježbe vojnog krila Hamasa u Pojasu Gaze.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se više puta u izraelskim naseljima kraj Pojasa Gaze, uključujući grad Ashkelon, javljaju izraelski mediji.

Lokalni stanovnici rekli su da su čuli nekoliko eksplozija i potom avione kako lete, prenosi Beta.

Vojno krilo Hamasa, Brigade “Izz al-Din al-Qassam”, organizirale su veliku vježbu u nedjelju širom Pojasa Gaze. Na internetskim sajtovima koji se identificiraju s Hamasom objavljeno je da je simuliran sukob vojnog krila s izraelskom vojskom i da je uvježbavana odbrana, a ne napad, kako je naglašeno.

Navedeno je i da je to prvi put od osnivanja Hamasa 1987. da je takva vježba najavljena unaprijed uz upozorenja da će se tokom nje širom Pojasa Gaze, na obali Sredozemnog mora, čuti eksplozije i pucnjava.

Objavljene su fotografije naoružanih ljudi raspoređenih širom Gaze. U područjima bliže granici uvježbavana je odbrana od prodora izraelskih tenkova i oklopnih vozila korištenjem modela tenkova i bojeve vatre.

Objavljene su fotografije naoružanih pripadnika Hamasa raspoređenih širom Gaze

U okviru vježbe rakete su ispaljivane prema Sredozemnom moru. Izraelski vojni glasnogovornik rekao je nakon toga da nijedna raketa nije ispaljena na izraelsku teritoriju. Izraelska vojska nije mogla potvrditi koliko je raketa presretača ispaljeno.

Jedan neimenovani operativac Hamasa izjavio je za izraelske medije da je vježba održana u vrijeme pogoršane situacije zbog provokacija radikalnih grupa selefista u Pojasu.

On je rekao da je poruka vrlo jasna da “svako ko bi možda pokušao izazvati Brigade mora imati na umu da su one vrlo jake i da svaka vojna avantura nije šetnja kroz park”.

U međuvremenu su palestinske frakcije u Gazi pozvale da se 30. marta održe marševi kraj granične ograde s Izraelom.

Vježba je održana u vrijeme napetosti na granici s Pojasom Gaze, navodi AP. Rano u nedjelju izraelske zračne snage bombardirale su poziciju Hamasa na jugu Pojasa Gaze nakon što su četiri Palestinca u subotu prošla kroz graničnu ogradu i pokušala zapaliti vojno vozilo.

Hamas vlada Pojasom Gaze otkad je 2007. godine preuzeo kontrolu od umjerenog Fataha. Svi pokušaji pomirenja otad nisu urodili plodom.

Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa sada dominira samo na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali. Abbas je pozvao Hamas da se razoruža i prepusti kontrolu nad Gazom njegovoj Palestinskoj samoupravi kako bi se pregovori o pomirenju, u kojima su u jesen prošle godine posredovali Egipćani, mogli nastaviti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO