Sturgeon: Podržavamo Kataloniju, ali moramo poštivati zakon

Sturgeon: 'Zakoni iznad politike' (EPA)
Sturgeon: 'Zakoni iznad politike' (EPA)

Škotska premijerka Nikola Sturdžon izjavila je da, iako se njena vlada protivi španskom nalogu za hapšenje katalonskih separatističkih čelnika, škotski zvaničnici su pravno obavezni da slede ekstradicionu proceduru koja se odnosi na odbeglu političarku iz Katalonije.

Škotska policija je ranije saopštila da je primila evropski nalog za hapšenje Klare Ponsati, koja je u bivšoj katalonskoj vladi bila zadužena za obrazovanje.

Sudovi nezavisni bez obzira na političke stavove

Ona je pobegla iz Španije nakon neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije i otišla najpre u Belgiju, a zatim u Škotsku, gde se vratila na mesto profesora na Univerzitetu Sent Endrjus.

Sturdžon je rekla da je podrška Škotske samoopredeljenju Katalonije čvrsta i dodala da joj je poznato da bi “mnogi želeli da Vlada Škotske može više da učini ili izgovori”.

Ona je, međutim, istakla da škotski zvaničnici moraju da slede zakone o izručenju i da nezavisnost pravosuđa mora da se poštuje uprkos političkim pogledima Vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši predsjednik Katalonije pritvoren je na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

25 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO