Stotinjak povrijeđenih u Barceloni, Puigdemont pred istražnim sudijom

Ljekarsku pomoć zatražilo je 98 osoba, od kojih su 22 policajca, dok je šest demonstranata uhapšeno (EPA)
Ljekarsku pomoć zatražilo je 98 osoba, od kojih su 22 policajca, dok je šest demonstranata uhapšeno (EPA)

Stotinjak osoba ozlijeđeno je ispred zgrade predstavništva Vlade Španjolske u Barceloni, gdje su tisuće prosvjednika nastojale probiti policijski kordon prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg predsjednika Vlade Katalonije Carlesa Puigdemonta, izvijestila je katalonska liječnička služba.

Iz Njemačke, gdje je Puigdemont uhićen u nedjelju, stiže potvrda da bi bivši katalonski čelnik danas trebao izaći pred istražnog suca.

Liječničku pomoć zatražilo je 98 osoba, od kojih su 22 policajca, dok je šest prosvjednika uhićeno u nedjelju navečer nakon što su diljem Katalonije održani prosvjedi.

Istovremeno su prosvjednici u katalonskom gradu Gironi, gdje je Puigdemont bio gradonačelnik od 2011. do 2016. godine, skinuli španjolsku zastavu s predstavništva španjolske vlade te na nju napisali “Borba se nastavlja”.

U Gironi, uporištu zagovornika neovisnosti, zgrada predstavništva španjolske vlade obojana je u žutu boju, koja simbolizira zahtjev za puštanjem katalonskih dužnosnika iz zatvora.

“Sloboda političkim zatvorenicima”, pisalo je na transparentu koji su nosili prosvjednici u Barceloni.

Oklopljeni policajci sa štitovima i pendrecima napravili su koridor ispred predstavništva Europske unije.

Katalonci su se okupili i u Bruxellesu ispred zgrada europskih institucija.

Bacili kontejner na policiju

Prosvjednici su u Barceloni na oklopljene policajce sa štitovima i pendrecima bacali jaja, limenke, dimne kutije te žutu boju, koja simbolizira zahtjev za puštanjem zatvorenih katalonskih dužnosnika.

Grupa ogorčenih osoba bacila je kontejner prema kordonu policije koja je čuvala prilaz zgradi predstavništva španjolske vlade.

Istovremeno je u drugom dijelu grada marširalo 55.000 osoba prema Konzulatu Njemačke tražeći od te države da ne izruči Španjolskoj uhićenog Puigdemonta. Ondje nisu zabilježeni neredi.

Puigdemont je uhićen u nedjelju u Njemačkoj, pet mjeseci nakon što je napustio Španjolsku poslije izglasavanja uspostave neovisne republike Katalonije 27. listopada.

Njemačka policija uhitila ga je blizu granice s Danskom kad je automobilom išao iz Finske prema Belgiji.

Pritvor i optužnice

U petak je španjolski istražni sudac Pablo Llarena raspisao međunarodni uhidbeni nalog za Puigdemontom. Istog je dana odobrio proces protiv 25 katalonskih dužnosnika, među kojima je i Puigdemont, optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Sedam dužnosnika nalazi se u inozemstvu. Među njima je i članica kabineta Clara Ponsati, koja je otišla u Škotsku. Njezin je odvjetnik rekao kako će se predati tamošnjoj policiji.

Potom je sudac Llarena pritvorio petero dužnosnika, uključujući Jordija Turulla, o čijem se imenovanju za predsjednika Vlade Katalonije trebalo glasati u Barceloni, no predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent tu je sjednicu odgodio napomenuvši kako se ne može održati jer je Turull pritvoren.

U nedjelju navečer Torrent je pozvao sve katalonske stranke da naprave zajednički “društveni i demokratski front”.

“Nijedan sudac i nijedna vlada ne mogu progoniti predsjednika svih Katalonaca. Već u ponedjeljak počet ću raditi sa strankama i sindikatima kako bismo odgovorili na ovo”, rekao je Torrent.

Uhićenje Puigdemonta moglo bi produbiti krizu u Kataloniji, pokrajini na obali Sredozemnog mora, gdje postoji duboka podjela između stranaka za neovisnost koje imaju većinu u parlamentu i stranaka koje podržavaju jedinstvo Španjolske, konstatiraju agencije.

Znao da mu prijeti hapšenje

Puigdemont je uhićen u nedjelju u njemačkoj pokrajini Schleswig-Holstein te odvezen kombijem u zatvor u Neumuensteru, 65 kilometara sjeverno od Hamburga.

Visoki sud u Schleswig-Holsteinu odlučit će o njegovu izručenju Španjolskoj. Danas će ga ispitati tamošnji istražni sudac.

Paul Bekaert, Puigdemontov odvjetnik u Belgiji, rekao je kako je njegov klijent bio miran kad je s njim telefonski razgovarao nakon uhićenja u Njemačkoj.

Bekaert je rekao za Reuters kako će njemački sud u roku 48 sati nakon Puigdemontova saslušanja odlučiti hoće li ga zadržati u pritvoru.

Puigdemont bi mogao tražiti odvjetnika u Njemačkoj u postupku koji bi uz moguće žalbe mogao trajati mjesecima. Nije isključeno da slučaj završi na najvišoj sudskoj instanci u Njemačkoj, koja je 2005. blokirala izručenje Španjolskoj njemačkog državljanina sirijskog porijekla optuženog za pripadnost Al-Kaidi.

Napuštanjem Belgije, gdje živi od kraja listopada, Puigdemont je riskirao uhićenje. On je ranije rekao kako se u Belgiji želi suprotstaviti procesu izručenja. U Finsku je otišao na poziv jednog zastupnika u finskom parlamentu te je na Sveučilištu u Helsinkiju održao predavanje o situaciji u Kataloniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši predsjednik Katalonije pritvoren je na teritoriji Njemačke po međunarodnom nalogu za hapšenje koji su izdale španske vlasti.

25 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO