SAD i evropske države namjeravaju protjerati ruske diplomate

Moskva je simetrično uzvratila Zapadu primjenjujući svoju 'meku moć' na njihove i tranzicijske države (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja o izgonu nekih ruskih diplomata iz SAD-a u znak solidarnosti s Velikom Britanijom vezano za slučaj trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj, objavili su neimenovani izvori.

Konačna odluka mogla bi ovisiti i o tome kako će europske prijestolnice odgovoriti na napad nervnim otrovom, kazao je izvor, a prenio Reuters.

Odluka bi mogla biti objavljena već u ponedjeljak.

Članice Europske unije prethodno su se suglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije za taj napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, koji su u kritičnom stanju u bolnici otkad su pronađeni bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka.

SAD se pridružio Britaniji u okrivljavanju Moskve za taj napad, no Rusija odbacuje svaku odgovornost.

I EU priprema mjere protiv Rusije

U međuvremenu je veleposlanik Europske unije u Rusiji, koji je prethodno pozvan na konzultacije u Bruxellesu kao reakcija na trovanje bivšeg ruskog špijuna, razgovarao sa šeficom europske diplomacije, objavio je ured Federice Mogherini.

Konzultacije s veleposlanikom Markusom Edererom “nastavit će se sljedećih dana”, dodaje se u priopćenju.

Istovremeno, nekoliko članica Unije najavilo je poduzimanje mjera protiv Rusije, poput protjerivanja diplomata, kao reakciju na to trovanje počinjeno s pomoću moćnog nervnog otrova poznatog kao “Novičok”.

Europska unija u međuvremenu je podržala Veliku Britaniju, koja sumnjiči Rusiju da je otrovala bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer na britanskom tlu, te najavila opoziv svojeg veleposlanika.

EU: ‘Rusija je vrlo vjerovatno odgovorna’

Prema stajalištu europskih čelnika, Rusija je “vrlo vjerojatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Smatraju da nema “drugog vjerojatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Službena Moskva izrazila je žaljenje zbog takvih reakcija i odluka Unije.

“Svakako nam je žao. Rusija apsolutno i nedvosmisleno nije povezana sa slučajem ‘Skripalj'”, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Velika Britanija već je protjerala ruske diplomate, a to se spremaju učiniti i druge europske države. Hrvatski državni vrh u ponedjeljak će razgovarati o tome kako se postaviti prema Moskvi.

Kako će reagovati Hrvatska?

Upitan kako će reagirati Hrvatska, premijer Andrej Plenković potvrdio je da će državni vrh “vidjeti kako pokazati solidarnost s Velikom Britanijom”.

“Ovo je ozbiljan politički problem, koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovarajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja”, kaže hrvatski premijer.

U međuvremenu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na izbornoj pobjedi te ga pozvala da posjeti Hrvatsku.

Dio europskih država, poput Italije, Grčke, Cipra i Austrije, ne želi eskalaciju u odnosima s Rusijom i poziva na oprez, ali istodobno i izražava solidarnost s Velikom Britanijom. Istovremeno su Sjedinjene Američke Države, Francuska, Njemačka i Velika Britanija osudile Rusiju za napad u Salisburyju.

Izvor: Agencije