SAD i 16 članica EU-a protjeruju ruske diplomate

Diplomati, Ruski diplomati, Ambasada, Veleposlanstvo, London
U Moskvu su se 20. marta vratila 23 ruska diplomata protjerana iz Velike Britanije; Rusija je uzvratila istom mjerom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u ponedjeljak protjerivanje 60 ruskih diplomata iz SAD-a, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je 14 zemalja Europske unije odlučilo protjerati ruske diplomate, a taj se broj na kraju dana povećao na 16.

Ruski diplomati se iz članica EU-a protjeruju zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković objavio je da će Hrvatska protjerati jednog diplomata iz Hrvatske zbog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

“Danas ćemo donijeti odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj nepoželjnim”, objavio je premijer na tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima.

Slovenija bez odluke o protjerivanju

Plenković je kazao da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom sukladno zaključcima nedavnog samita Europskog vijeća.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 15 zemalja EU-a u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Uz Hrvatsku, članice EU-a koje su prvotno potvrdile odluku da protjeraju ruske diplomate su Njemačka, Francuska, Poljska, Litva, Češka, Italija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Rumunjska, Finska i Švedska, a u ponedjeljak navečer pridružile su se i Španjolska, koja će protjerati dvojicu ruskih diplomata, te Mađarska, koja će protjerati jednog.

Austrija se suzdržala od takve akcije, pozivajući se na svoju neutralnost na temelju koje želi zadržati mogućnost dijaloga s Kremljom.

Slovenija se nije odlučila na izgon nekog od diplomata iz veleposlanstva Ruske Federacije u Ljubljani, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova u vladi Mire Cerara, koja je nedavno odstupila i obavlja samo tekuće poslove, kazao je da Slovenija danas [u ponedjeljak] nije donijela odluku o eventualnom izgonu jednog ruskog diplomata jer je potrebno najprije utvrditi što se u spomenutom incidentu u Salisburyju zapravo dogodilo.

“Još je prerano za odgovor kako će Slovenija postupiti u tom slučaju. Mi se pridržavamo stajališta prihvaćenog na nedavnom sastanku Europskog vijeća da je potrebno utvrditi što se zapravo dogodilo”, kazao je Erjavec.

O tom pitanju Vlada će raspravljati na svom redovitom tjednom sastanku u četvrtak, rekao je Erjavec.

Konzulat u Seattleu ‘predmet zabrinutosti’

Te su zemlje u ponedjeljak, u usklađenoj akciji, protjerali desetke ruskih diplomata, javljaju agencije.

Odluku da se protjeraju ruski diplomati donijele su, također, Ukrajina i SAD, ali i Kanada i Albanija.

Američki predsjednik naložio je da se iz SAD-a protjera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Seattleu.

Pozivajući se na istaknute dužnosnike Trumpove administracije, agencija AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD vjeruje da koriste diplomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim narodima kao paravan.

Oni navode da je konzulat u Seattleu “predmet zabrinutosti kontraobavještajne službe” zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

I Kanada je u ponedjeljak priopćila da će protjerati četvero ruskih diplomata i uskratiti akreditaciju za još troje, u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u “slučaju Skripal”.

“Ovo četvoro su identificirani kao pripadnici obavještajne službe ili individue koje su koristile svoj diplomatski status da bi potkopali sigurnost Kanade ili se miješali u našu demokraciju”, navela je u priopćenju kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

Prema njezinim riječima, to je odgovor na “gnusan i bezobziran” napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji.

Albanija se također u ponedjeljak pridružila zemljama članicama EU-a, SAD-u, Kanadi i Ukrajini odlukom da podupre Veliku Britaniju protjerivanjem dvojice ruskih diplomata.

Odluku o protjerivanju dvojice ruskih diplomata donijelo je Ministarstvo za vanjske i europske poslove, a potom ju je priopćilo veleposlaniku Ruske Federacije u Tirani Aleksandru Karpušinu.

Trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke

Ruski veleposlanici u Poljskoj, Latviji, Litvi i Estoniji pozvani su ranije u ponedjeljak u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja, prenijele su ruske novinske agencije.

Europska unija povukla je svog veleposlanika iz Moskve u znak solidarnosti s Velikom Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke, koji su u kritičnom stanju u bolnici otkad su pronađeni bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. ožujka.

Članice EvU-a u petak su se saglasile da poduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije, koju krive za taj napad, kao i SAD, prenijela je Hina.

U međuvremenu je Velika Britanija pozdravila podršku koju je dobila na samitu Evropskog vijeća od drugih država članica EU-a zbog napada na bivšeg ruskog špijuna.

Na tim je zemljama da odluče hoće li preduzeti daljnje korake protiv Moskve, izjavio je glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

“Vidjeli ste na Europskom vijeću vrlo pozitivan odgovor naših partnera, koji su rekli da se slažu s procjenom Velike Britanije”, rekao je glasnogovornik, prenio je Reuters.

Rusija odbacuje optužbe

U Moskvu su se 20. ožujka vratila 23 ruska diplomata protjerana iz Velike Britanije zbog spora koji je izbio nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Engleskoj.

Rusija je uzvratila istom mjerom i naredila protjerivanje 23 britanska diplomata, prenijela je agencija Tanjug, pozivajući se na AP.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćer pronađeni su 4. ožujka bez svijesti na klupi u Salisburyju i prebačeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

Utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom “Novičokom”, Velika Britanija optužila je Rusiju da je umiješana u njihovo trovanje, ali za to nije pružila nijedan dokaz.

Rusija je te navode demantirala.

Izvor: Agencije