Moskva: Zapad slijepo prati Britaniju, to je neprijateljski akt

London, Ambasada, Rusija, Veleposlanstvo
Iz Kremlja poručuju da će odgovor biti simetričan te da će odgovoriti svakoj zemlji (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će odgovoriti na odluku velikog broja zapadnih zemalja da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo da “slijepo prate” svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da na protjerivanja ruskih diplomata, koja su uslijedila nakon trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije 4. ožujka u engleskom gradu Salisburyju i optužbi protiv Moskve, gleda kao na “neprijateljski akt” i “provokativnu gestu”, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Rusija prosvjeduje protiv protjerivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica Europske unije i NATO-a, dodaje agencija Tass, pozivajući se na priopćenje tog ministarstva.

Odluku o protjerivanju ruskih diplomata donijelo je prvotno 14 članica EU-a, SAD, Ukrajina, Kanada i Albanija.

Članice EU-a koje su prve donijele takvu odluku bile su Njemačka, Francuska, Hrvatska, Poljska, Litva, Češka, Italija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Rumunjska, Finska i Švedska, a do kraja ponedjeljka brojka se povećala na 16 jer su se pridružile i Španjolska te Mađarska.

Odgovor po principu reciprociteta

Agencija RIA Novosti javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije, da će Moskva u idućim danima na sličan način odgovoriti na protjerivanje ruskih diplomata iz zemalja EU-a.

“Odgovor će biti simetričan. Radit ćemo na tome u idućim danima i odgovoriti svakoj zemlji”, navodi agencija, pozivajući se na taj izvor, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak kako Rusija žali zbog odluke vlada zapadnih zemalja da protjeraju ruske diplomate u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u “slučaju Skripal”, a da će odgovor Moskve biti temeljen na principu reciprociteta.

Peskov je rekao novinarima da će ruski predsjednik Vladimir Putin donijeti konačnu odluku o tome kako će Rusija reagirati na protjerivanje diplomata.

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je da je uputio snažan prosvjed pomoćniku američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju Wessu Mitchellu zbog odluke Washingtona da protjera 60 ruskih diplomata.

SAD: Akcije imaju posljedice

“Izrazio sam odlučan prosvjed protiv nelegalnog postupka SAD-a i istaknuo da do sada nema dokaza da se Rusija miješala u istragu slučaja Skripal, kao i što nema dokaza o ruskom sudjelovanju u tragediji koja se dogodila u Salisburyju”, rekao je Antonov, kako prenosi Tass.

Bijela kuća je ranije u ponedjeljak priopćila da će protjerivanje ruskih diplomata i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu “učiniti SAD sigurnijima”.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je u priopćenju navela da je američki predsjednik Donald Trump odgovorio na “rusku uporabu kemijskog oružja na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva”.

Ovim potezom će se, prema riječima Sanders, smanjiti “sposobnost Rusije da špijunira Amerikance i izvodi tajne operacije koje predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti”.

Sanders je istaknula da SAD i njegovi saveznici žele uputiti poruku Rusiji da “akcije imaju posljedice”, prenio je AP.

Američki predsjednik naredio je u ponedjeljak protjerivanje 60 ruskih diplomata iz SAD-a, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je da je 14 zemalja EU-a odlučilo protjerati ruske diplomate.

Među protjeranima i ‘12 špijuna’

Ruski diplomati se iz članica EU-a protjeruju zbog slučaja trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković objavio je da će Hrvatska protjerati jednog diplomata iz Hrvatske zbog trovanja Skripala.

Hrvatska je time stala uz SAD i još 14 zemalja EU-a u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Američki predsjednik naložio je da se iz SAD-a protjera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Seattleu.

Pozivajući se na istaknute dužnosnike Trumpove administracije, agencija AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD vjeruje da koriste diplomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim narodima kao paravan.

Oni navode da je konzulat u Seattleu “predmet zabrinutosti kontraobavještajne službe” zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

Najviši britanski dužnosnici pozdravili su odluku SAD-a i 14 zemalja EU-a o protjerivanju desetaka ruskih diplomata u znak solidarnosti s Londonom zbog trovanja špijuna Skripala za koje se sumnjiči Moskva.

May: Stojimo rame uz rame

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je odluku saveznika, “koja jasno pokazuje da stojimo rame uz rame kako bismo poslali najsnažniji mogući signal Rusiji da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo”, priopćio je njezin ured.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je zapadna akcija protiv ruskih diplomata u SAD-u i Europi najveće protjerivanje ruskih špijuna u povijesti.

“Današnji izniman međunarodni odgovor naših saveznika stoji u povijesti kao najveće kolektivno protjerivanje ruskih obavještajnih časnika ikad i pomoći će u obrani naše zajedničke sigurnosti”, napisao je Johnson na Twitteru.

Izvor: Agencije