Mediji: Kim Jong-un iznenada posjetio Peking

Nenajavljena posjeta lidera Sjeverne Koreje uslijedila je nakon odluke američkog predsjednika da pristane na sastanak s Kimom (Arhiva)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un iznenada je stigao u Kinu, javlja agencija Bloomberg, pozivajući se na tri neimenovana izvora upoznata s posjetom.

Kako navodi, vjeruje se da je to prvo putovanje u inostranstvo lidera Sjeverne Koreje od kada je preuzeo vlast 2011. godine.

Detalji posjete, poput toga koliko će Kim boraviti u Pekingu i s kim će se sastati, nisu za sada poznati, dodaje agencija.

Bloomberg navodi da su izvori agencije tražili da ostanu anonimni, zbog osjetljivosti informacije.

Očekuje se susret Trump – Kim

Nenajavljena posjeta lidera Sjeverne Koreje uslijedila je nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa ranije ovog mjeseca da pristane na sastanak s Kimom.

Ranije su južnokorejski zvaničnici saopćili da je Kim spreman razgovarati o mogućnosti da njegova zemlja odustane od svog nuklearnog programa.

Ranije je saopćeno da je Sjeverna Koreja pristala na održavanje pregovora s Južnom Korejom 29. marta u pograničnom selu Panmunjom, radi priprema za samit vođa ove dvije zemlje, koji bi trebao biti održan u aprilu.

Izvor: Agencije