Intenzivirana gradnja jevrejskih naselja

Izgradnjom naselja Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jerusalema (Al Jazeera)
Izgradnjom naselja Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jerusalema (Al Jazeera)

Izraelska ljevičarska organizacija Shalom Achshav (“Mir sada”) saopćila je danas da je izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali intenzivirana tokom prve godine mandata predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Izrael je 2017. počeo graditi 2.783 domova za jevrejske naseljenike, što je za 17 posto više od godišnjeg prosjeka iz 2009, kad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izabran po drugi put.

Trumpov odnos prema jevrejskim naseljima blagonaklon je, za razliku od odnosa njegovih prethodnika.

On je tražio da se Izrael suzdrži od širenja naselja, ali nije oštro kritikovao izgradnju novih kuća za jevrejske naseljenike poput ranijih američkih predsjednika.

Zagovornici bliski Trumpu

U njegovom timu za Bliski istok nalaze se ljudi koji imaju bliske veze s pokretom za izgradnju ilegalnih naselja. U izvještaju Shalom Achshava za širenje naselja ne krivi se samo Trump nego se navodi da je intenziviranje izgradnje dokaz Netanyahuove čvrste podrške naseljima.

Veliki dio međunarodne zajednice smatra naseljavanje velikom preprekom za mir između Izraela i Palestinaca.

Izgradnjama naselja koje su se odvijale tokom svih izraelskih vlada od 1967. godine oduzima se teritorija na kojoj Palestinci žele osnovati svoju državu.

Između Zapadne obale i Istočnog Jerusalema više od 600.000 izraelskih doseljenika živi u napetom suživotu s gotovo tri miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael je odobrio plan za izgradnju 176 novih domova za jevrejske koloniste u okupiranom Istočnom Jerusalemu.  Izraelska vlada bi u nedjelju trebalo da usvoji kontroverzni prijedlog zakona kojim bi se nelegalna naselja na Zapadnoj obali u blizini Jerusalima stavila pod pravnu nadležnost ovog grada. Palestinci ističu da je riječ o aneksiji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO