Facebook se plaćenim oglasima izvinio korisnicima

Uklanjamo netačne informacije o ozbiljnosti COVID-19, poručeno je iz Facebooka (EPA)
Uklanjamo netačne informacije o ozbiljnosti COVID-19, poručeno je iz Facebooka (EPA)

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg ponovo se izvinio korisnicima nakon višednevne polemike o nedozvoljenoj upotrebi ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže, što je učinila britanska firma Cambridge Analytica.

Poruka je upućena korisnicima preko cijele stranice u britanskim i američkim listovima, među kojima su The New York Times, The Washington Post The Daily Telegraph.

Zuckerberg je napisao da je riječ o povredi povjerenja i dodao da mu je žao što Facebook nije učinio više da to spriječi.

“Preduzimamo korake kako bismo se uvjerili da se ovakvo nešto više neće nikad ponoviti”, naveo je on.

Veza s Trumpovom kampanjom

Skandal je izbio kad je otkriveno da su privatni podaci 50 miliona korisnika Facebooka dospjeli u ruke kompanije za podatke Cambridge Analytica, koja je povezana s izbornim štabom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Cambridge Analytica koristila je aplikaciju koju je razvio ruski profesor Aleksandar Kogan, koji predaje na Cambridgeu i u Sankt Peterburgu.

Facebook je ranije saopćio da je 2015. saznao da je Kogan dao podatke firmi Cambridge Analytica i da je tada potvrdio da su lični podaci bili izbrisani, što se pokazalo netačnim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO