Erdogan: Ulazak u EU ostaje ‘strateški cilj’ Turske

Čekamo da se uklone prepreke pregovorima te da se revitalizira pristupni postupak, kaže Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)
Čekamo da se uklone prepreke pregovorima te da se revitalizira pristupni postupak, kaže Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da ulazak u Evropsku uniju ostaje “strateški cilj” za Ankaru, prije nego je otputovao u Bugarsku na samit s čelnicima evropskih institucija.

“Ulazak u EU ostaje naš strateški cilj”, kazao je on obraćajući se novinarima prije leta na samit u Varnu.

“Čekamo da se uklone prepreke pregovorima te da se revitalizira pristupni postupak. Ponovit ćemo to još jednom čelnicima Evropske unije”, dodao je turski predsjednik.

“Nećemo dopustiti da se neke sredine usprotive integraciji Turske u EU kao respektabilne, jednake i punopravne članice”, rekao je Erdogan, dodajući da se različiti kriteriji spram Turske neće “tolerirati”.

Sigurnosne i regionalne teme

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker te predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk razgovarat će u ponedjeljak navečer s Erdoganom na radnoj večeri u bugarskom ljetovalištu Varni.

“Na sastanku ćemo razgovarati o ranije postignutim dogovorima i njihovoj realizaciji. Liderima EU-a ćemo ponoviti naša očekivanja po pitanju sigurnosnih i regionalnih tema, kao i očekivanja da se intenzivira proces našeg pristupanja i otklone političke i vještačke barijere na tom putu”, kazao je Erdogan.

Među temama koje treba obraditi je urušavanje pravne države u Turskoj nakon neuspjelog puča u julu 2016. godine, kontroverzni pakt o migrantima, trenutno obustavljena kandidatura Ankare u EU te turska ofanziva na kurdske snage u Siriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO