Erdogan: Nadamo se da je težak period u odnosima Turske i EU-a iza nas

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak navečer izrazio nadu da je “težak period” u odnosima između Turske i Evropske unije ostao u prošlosti, javlja Anadolija.

“Nadamo se da smo težak period u odnosima Turske i EU-a ostavili iza nas”, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za medije, održanoj nakon samita lidera Turske i EU-a u bugarskoj Varni.

Naglasio je kako je u Varni načinjen prvi korak u smislu ponovne uspostave povjerenja između Turske i EU-a.

Sada trebamo konkretne korake

“Nadam se da smo danas na ovom mjestu svi zajedno napravili prvi korak u smislu ponovne uspostave povjerenja između nas i EU-a. Međutim, nije dovoljno reći da smo načinili ovaj korak, sada je potrebno napraviti konkretan korak”, kazao je Erdogan.

Istakao je kako bi bila “ogromna greška” za Evropu da Tursku ostavi izvan svoje politike proširenja.

“Bila bi to ogromna greška da Evropa, koja za sebe tvrdi da je globalna sila, gurne Tursku izvan svoje politike proširenja”, rekao je Erdogan, apelirajući na zemlje EU-a da zajedno grade “snažnu, uspješnu i stabilnu Evropu”.

“Iz Varne se obraćam zemljama članicama EU-a: dođite da zajedno radimo u smjeru uspostave stabilnosti i blagostanja na Balkanu, našem zajedničkom podneblju.”

Za snažnu, uspješnu i stabilnu Evropu

Dođite da produbimo saradnju i kada se radi o međunarodnim pitanjima poput Sirije, Iraka, Palestine, Jerusalema, Jemena, Rohinja i Afrike. Dođite da zajedno gradimo snažnu, uspješnu i stabilnu Evropu”, kazao je Erdogan.

Dodao je kako Ankara izražava nadu da će početi proces o obnovi carinske unije s EU-om.

Na samitu u Varni, čiji domaćin je bio premijer Bugarske Bojko Borisov, zemlje koja trenutno predsjedava EU-om, učestvovali su, osim Erdogana, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO