EK ponovila: Katalonija je unutrašnje pitanje Španije

Carles Puigdemont, Uhićenje, Katalonija
Carles Puigdemont je u subotu uhapšen u Njemačkoj, kada je putovao iz Finske u Belgiju (EPA)

Europska komisija priopćila je u ponedjeljak kako se njezina pozicija prema situaciji u Kataloniji nije promijenila nakon uhićenja Carlesa Puigdemonta u Njemačkoj te nakon potvrđivanju optužnice protiv još 24 katalonska dužnosnika u Španjolskoj.

“Mislim da smo već o tome raspravljali tijekom drugih prigoda. Znate kakva je naša pozicija o Kataloniji te ću se na tome zadržati”, rekao je glasnogovornik EK-a Alexander Winterstein na konferenciji za medije u Bruxellesu.

“Kada kažem da ću se zadržati na ranijoj poziciji, znači da neću komentirati sudske postupke svaki put kada dođe do njih. Naša pozicija o Kataloniji ostaje nepromijenjena”, dodao je, kako prenosi Hina.

Winterstein je istaknuo kako katalonsko pitanje spada pod “unutarnji ustavni poredak Španjolske”.

Sudski proces protiv 25 dužnosnika

Upitan da li je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker kontaktirao sa španjolskom Vladom nakon najnovijih događanja, glasnogovornik je odgovorio kako je u “kontaktu sa svim dužnosnicima” te podsjetio da je u četvrtak i petak održan sastanak šefova vlada.

U petak je španjolski istražni sudac u Madridu odobrio nastavak sudskog procesa protiv 25 katalonskih dužnosnika, među kojima bivšeg predsjednika katalonske vlade Puigdemonta, optuženih za pobunu protiv Španjolske nakon što je u katalonskom Parlamentu 27. listopada bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije.

Puigdemont je u subotu uhićen u Njemačkoj, kada je putovao iz Finske u Belgiju, nakon što je dan ranije Španjolska raspisala tjeralica za njim.

On je u ponedjeljak na ispitivanju kod istražnog suca u Njemačkoj, koji bi trebao potvrditi njegov identitet i odrediti daljnji pritvor do odluke o izručenju.

Iz Berlina je u međuvremenu priopćeno da njemačka Vlada u slučaju bivšeg katalonskog premijera u potpunosti podržava španjolsku Vladu.

Odluka o izručenju mogla bi potrajati

“Španjolska je pravna država, a savezna [njemačka] Vlada smatra da se sukob u vezi Katalonije mora riješiti unutar španjolskog pravnog i ustavnog poretka”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Vlade Steffen Seibert.

Pravosuđe u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein ne računa s brzom odlukom o Puigdemontovom izručenju Španjolskoj.

“Odluka neće pasti prije Uskrsa [1. travnja]”, rekla je glasnogovornica glavnog tužiteljstva pokrajine Schleswig-Holstein Wiebke Hoffelner.

Promatrači u Njemačkoj polaze od toga da će bivši katalonski premijer biti izručen Španjolskoj, samo još nije jasno na temelju kojeg dijela europskog uhidbenog naloga.

Procjenjuje se da će se izručenje temeljiti na optužbama o pronevjeri javnih sredstava, a Španjolska Puigdemontu još predbacuje i veleizdaju i poziv na pobunu.

Sukobi demonstranata i policije

U nedjelju navečer je stotinjak osoba ozlijeđeno u prosvjedima u Kataloniji.

Španjolski ministar unutarnjih poslova optužio je u ponedjeljak zagovornike neovisne Katalonije za poticanje nereda.

“Političke stranke su odgovorne. Prave se žrtvama u situaciji za koju su znale da će nastati i koju su same tražile. Svi smo obvezni poštivati zakone. U Španjolskoj od 1978. godine ne postoje politički zatvorenici, Ustavom je pravosuđe neovisno od izvršne vlasti”, rekao je ministar Juan Ignacio Zoido.

U nedjelju navečer su deseci tisuća Katalonaca izašli na ulice prosvjedujući protiv uhićenja Puigdemonta u Njemačkoj.

Na nekoliko mjesta izbili su sukobi prosvjednika i policije.

“Došlo je do serije nereda u Kataloniji. Ne znam gdje je bio pokret za neovisnost, koji tvrdi da su to mirni prosvjedi. Bilo je 92 ozlijeđenih, od čega 23 policajca. Devet osoba je uhićeno”, rekao je Zoido.

‘Pojavili su se novi elementi’

U nedjelju navečer je katalonska liječnička služba izvijestila o 98 ozlijeđenih, od čega 22 policajca.

Stranke za neovisnost Katalonije, koje imaju većinu mjesta u regionalnom Parlamentu u Barceloni, počele su u ponedjeljak raditi na novom odabiru Carlesa Puigdemonta za predsjednika Katalonije, premda je prošli mjesec taj pokušaj propao, jer se on fizički nije mogao pojaviti u Parlamentu u Barceloni a da ne bude uhićen.

Vrhovni sud Španjolske je tada odbio mogućnost da ga izaberu “na daljinu”.

“Pojavili su se novi elementi. Zahvaljujući njima, vidjet ćemo kako izabrati Puigdemonta za predsjednika – ne simboličnog, već pravog”, rekla je Elsa Artadi, glasnogovornica formacije Zajedno za Kataloniju, čiji je Puigdemont član.

Ona je u razgovoru za katalonsku javnu televiziju TV3 rekla kako je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda zatražio od Španjolske da “poduzme sve potrebne mjere kako bi Jordi Sanchez mogao koristiti svoja politička prava”.

Odluke tog Odbora nemaju zakonsku snagu, već samo savjetodavnu.

Ili izbor predsjednika, ili novi izbori

Sanchez, također optužen za pobunu, odlukom španjolskog suda nije bio pušten iz pritvora pored Madrida na parlamentarnu sjednicu u Barcelonu, gdje je bio kandidat za predsjednika vlade.

On je postao kandidat nakon što Puigdemont nije mogao biti izabran.

Nakon Sancheza je pritvoren i treći kandidat Jordi Turull, pa Katalonija u iduća dva mjeseca mora pronaći novog kandidata i izabrati ga, ili će 5,5 milijuna Katalonaca na nove izbore.

Španjolska Vlada je preuzela izravno upravljanje nad Katalonijom nakon što je u Parlamentu u Barceloni izglasana neovisnost te sazvala prijevremene izbore, na kojima su u prosincu većinu mjesta osvojili pobornici neovisnosti.

Izvor: Agencije