Carles Puigdemont ostaje u pritvoru u Njemačkoj

Carles Puigdemont je uhapšen kada se automobilom vraćao iz Finske u Belgiju, gdje ima prebivalište (Arhiva)

Katalonski separatistički čelnik Carles Puigdemont, koji je u nedjelju uhapšen u Njemačkoj, ostaje u pritvoru, rekla je za AFP glasnogovornica suda.

Državni tužilac njemačke pokrajine Schleswig-Holstein Georg Guentge izjavio je da je sud u Neumuensteru zvanično utvrdio Puigdemontov identitet i da je saslušao argumente njegovog advokata, koji tvrdi da u španskom zahtjevu za izručenje postoje pravne nedosljednosti, javlja AP.

Guentge je rekao da je sud odbacio prijedlog advokata za puštanje na slobodu, ali da se to pitanje može ponovo pokrenuti tokom ekstradicionog procesa.

Ranije u ponedjeljak njemačka Vlada objavila je da u slučaju Puigdemonta potpuno podržava špansku Vladu.

Berlin podržao stavove španske Vlade

“Španija je pravna država, a savezna Vlada smatra da se sukob oko Katalonije mora riješiti unutar španskog pravnog i ustavnog poretka“, rekao je glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert.

On je podsjetio na to da je Berlin proteklih mjeseci “jasno podržao” stavove španske Vlade u pogledu rješenja ovog sukoba.

Bivši katalonski premijer Puigdemont se nalazi u pritvoru na sjeveru Njemačke, nakon što je u subotu, na temelju evropskog uhidbenog naloga, uhapšen nakon prelaska dansko-njemačke granice.

Pravosuđe u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein ne računa s brzom odlukom o Puigdemontovom izručenju Španiji.

“Odluka neće pasti prije Uskrsa”, rekla je glasnogovornica glavnog tužiteljstva pokrajine Schleswig-Holstein Wiebke Hoffelner.

U nedjelju navečer su deseci hiljada Katalonaca izašli na ulice protestirajući protiv hapšenja Puigdemonta u Njemačkoj.

Na nekoliko mjesta izbili su sukobi demonstranata i policije.

Puigdemont je uhapšen kada se automobilom vraćao iz Finske u Belgiju, gdje ima prebivalište.

Opet žele Puigdemonta za predsjednika

Protesti protiv njegovog hapšenja podsjetili su na nasilnu policijsku akciju 1. oktobra, tokom održavanja referenduma, kada je, prema podacima bivše katalonske vlade, bilo povrijeđeno 800 osoba.

Stranke za nezavisnost Katalonije, koje imaju većinu mjesta u regionalnom Parlamentu u Barceloni, počele su u ponedjeljak raditi na novom odabiru Puigdemonta za predsjednika Katalonije, premda je prošlog mjeseca taj pokušaj propao jer se on fizički nije mogao pojaviti u Parlamentu u Barceloni a da ne bude uhapšen.

Vrhovni sud Španije je tada odbio mogućnost da ga izaberu “na daljinu”.

Španska Vlada je preuzela direktno upravljanje nad Katalonijom, nakon što je u Parlamentu u Barceloni izglasana nezavisnost te sazvala prijevremene izbore, na kojima su u decembru većinu mjesta osvojili pobornici nezavisnosti.

Izvor: Agencije