Bozdag: Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije

'Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije', kaže Bozdag (Arhiva)
'Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije', kaže Bozdag (Arhiva)

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag je izjavio kako Ankara ne namjerava donositi odluku o protjerivanju ruskih diplomata.

“Odnosi Turske i Rusije su pozitivni i veoma dobri. U tom smislu Turska ne planira donositi bilo kakvu odluku protiv Rusije”, rekao je on nakon sastanka Vlade Turske u Ankari.

Sjedinjene Američke Države i 14 zemalja članica EU-a donijele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 4. marta u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolija.

Dosad su širom Evrope protjerana najmanje 43 ruskih diplomata.

Bivši špijun Skripalj i njegova kćerka pronađeni su 4. marta bez svijesti na klupi u Salisburyju i prebačeni u bolnicu u kritičnom stanju.

Samit čelnika Turske i EU-a

Utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom “novičokom”. Velika Britanija optužila je Rusiju da je umiješana u njihovo trovanje, ali za to nije pružila nijedan dokaz.

Rusija je te navode demantirala.

Bozdag se dotakao i samita lidera Turske i Evropske unije u Varni u Bugarskoj, izražavajući nadu kako će samitom biti otvorena nova vrata saradnje dviju strana.

“Nadamo se da će samitom biti otvorena nova vrata i da će naši odnosi biti intenzivirani”, rekao je Bozdag.

Naglasio je da se Turska protivi tome da uslijede nova uvjetovanja kako bi postala punopravna članica EU-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO