Izraelska vojska gađala ciljeve Hamasa u pojasu Gaze

Izrael gradi bezbednosne ograde da spreči gradnju podzemnih prolaza iz Gaze. (EPA)

Izraelske snage izvele su četiri vazdušna napada ciljajući Hamasove lokacije u gradu Rafah na jugu pojasa Gaze.

Počinjena je materijalna šteta, ali nije bilo prijavljenih žrtava napada.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da vazdušne racije odražavaju krizu izraelske okupacije, koja ima za cilj da “teroriše civile”.

Izraelska vojska je saopštila da je prošle noći gađala ciljeve Hamasa, nakon što su četiri Palestinca nelegalno prešla granicu i ušla u Izrael.

Prema lokalnim izvorima, muškarci su pokušali da oštete izraelsku opremu koja služi za gradnju podzemnih barijera, namenjenih zaustavljanju pokušaja Palestinaca da prokopaju tunele od Gaze ka Izraelu.

Tuneli protiv blokade ili za prijenos oružja

Izraelski mediji su izvestili da su četvorica Palestinaca pokušali da zapale građevinski kran, pre nego što su se povukli u tunel.

Za Palestince koji žive u Gazi, tuneli predstavljaju mogućnost da se suprotstave vazdušnoj, pomorskoj i kopnenoj blokadi koja je na snazi od 2007. godine.

Međutim, poslednjih godina mnoge tunele su uništili Izrael i Egipat, koji su tvrdili da se tuneli koriste za krijumčarenje oružja za Hamas, koji je vladao Gazom tokom protekle decenije.

Prošlog leta je Izrael započeo izgradnju bezbednosne ograde s ciljem da se suprotstavi pretnji koju predstavljaju tuneli prokopani ispod granice za ubacivanje na izraelsku teritoriju.

Procenjuje se da taj projekat staje 833 miliona dolara i uključuje betonski zid sa senzorima, a gradi se i duboko pod zemljom i iznad zemlje čitavih šest metara.

Očekuje se da će zid biti gotov sredinom sledeće godine i da će se njime pokrivati 65 kilometara granice.

Izvor: Al jazeera i agencije