Mueller ispituje veze Cambridge Analytice i Trumpovog štaba

Štab Donalda Trumpa se distancirao od Cambridge Analytike, koju su finansirali donatori Republikanske stranke (EPA)

Specijalni savjetnik Robert Mueller ispituje veze izbornog štaba Donalda Trumpa i kompanije za prikupljanje podataka Cambridge Analytica, koja je pod žestokim kritikama nakon navoda da je ukrala podatke više od 50 miliona korisnika Facebooka da utječe na izbore.

Muellerovi istražitelji propitivali su bivše zvaničnike štaba o operacijama s podacima, posebno o tome kako su prikupljani i korišteni podaci u ključnim državama, rekla je za Associated Press osoba upoznata s tokom istrage, ali koja nema ovlaštenje govoriti o tome, prenosi Beta.

Istražitelji su se, također, raspitivali o Trumpovom timu za podatke, u kojem su bili analitičari Republikanskog nacionalnog komiteta, odnosima s Cambridge Analytikom, rekla su dva bivša zvaničnika štaba.

Štab je platio toj firmi šest miliona dolara za posao 2016. godine, pokazuju zvanični podaci.

Više ponuda Trumpovom štabu

Vlasti u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama ispituju je li Cambridge Analytica koristila podatke nepropisno stečene od Facebooka kako bi utjecala na izbore.

Mueller vodi krivičnu istragu o tome je li Trumpov izborni štab imao veze s Rusijom i ometao pravdu.

Trumpov štab distancirao se od Cambridge Analytike, koju su finansirali donatori Republikanske stranke i koja je neko vrijeme zapošljavala Stevea Bannona, koji je postao šef štaba i kasnije savjetnik u Bijeloj kući.

Cambridge Analytica više je puta nudila posao Trumpovom štabu – prvo 2015. godine – ali su čelni ljudi štaba odbili ponudu, misleći da Trump nije spreman izdvojiti znatne iznose na kompaniju za podatke, rekli su bivši zvaničnici štaba.

Kompanija je kasnije radila za Trumpove republikanske rivale, a kad je Trump postao kandidat za predsjedničke izbore, opet je iznijela ponudu.

U međuvremenu su se promijenili čelnici štaba i ponuda je prihvaćena, dijelom kao prijateljski gest prema porodici Mercer, velikim donatorima Republikanske stranke, koji su nekoliko godina finansirali pokretanje Cambridge Analytike.

Podaci Federalne izborne komisije pokazuju da je Trumpov štab platio Cambridge Analytici nešto manje od šest miliona dolara.

Kako ‘isušiti močvaru’

Najveća isplata bila je 1. septembra 2016. godine, dvije sedmice nakon što je Bannon došao na čelo štaba.

Uzbunjivač Christopher Wylie, koji je radio za Cambridge Analytiku, rekao je da je kompanija isprobavala fraze “isušiti močvaru” i “deep state” prije nego što je Trump pokrenuo kampanju.

On je te fraze upotrijebio u svom važnom govoru, ubrzo nakon što se Bannon priključio kampanji.

Wylie je kazao da strahuje da su podaci predani Rusima koji su se namjeravali miješati u izbore.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi čovjek Facebooka obećao je pooštravanje mjera za zaštitu privatnosti dvije milijarde korisnika te društvene mreže nakon skandala o zloupotrebi podataka. Mark Zuckerberg se prvi put obratio javnosti nakon što je otkriveno da su podaci 50 miliona osoba prikupljeni i dostavljeni jednoj konsultantskoj firmi.  Njemačka ministrica pravde pozvala je zvaničnike Facebooka na sastanak sljedeće sedmice. O […]

Published On 22 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO