Khashoggi: S. Arabija pod Salmanom nikad ne može biti demokratija

'Kad je Bin Salman u pitanju, nikad nisam čuo ni najmanji zaključak koji bi mogao uputiti na to da će otvoriti zemlju za podjelu moći i demokratiju', kaže Khashoggi (Al Jazeera)

Poznati saudijski novinar i nekadašnji savjetnik kraljevske porodice Jamal Khashoggi kritikovao je akcije Vlade protiv tamošnjih intelektualaca i novinara, ističući da Kraljevina nikad neće postati demokratija pod vlašću prestolonasljednika Mohammada bin Salmana.

Govoreći za Al Jazeeru u programu UpFront, Jamal Khashoggi, trenutno u samoegzilu u SAD-u, rekao je da u Saudijskoj Arabiji nema mjesta za debatu s intelektualcima i novinarima koji su u zatvoru zbog dovođenja tamošnjih politika u pitanje.

“Dok mi sad razgovaramo, saudijski su intelektualci i novinari u zatvoru. Sada se niko neće usuditi kritikovati reforme koje je pokrenuo prestolonasljednik”, kazao je.

‘Prostor za disanje’

Dodao je da bi Bin Salmanu bilo mnogo bolje kad bi kritičarima, saudijskim intelektualcima, piscima i medijima ostavio “prostor za disanje” kad je u pitanju debatiranje.

Upitan može li Saudijska Arabija postati demokratija pod Bin Salmanovim vodstvom, Khashoggi je rekao: “Ne za njegovo vrijeme. Kad je on u pitanju, nikad nisam čuo ni najmanji zaključak koji bi mogao uputiti na to da će otvoriti zemlju za podjelu moći i demokratiju.”

Ali Shihabi, generalni direktor Arapske fondacije, kazao je da je Bin Salman “reformator” i da bi mu se trebalo suditi u kontekstu historije njegove zemlje, a da ga ne bi trebalo porediti s ostalim dijelovima svijeta.

“(…) [ljudi], naprimjer, potcjenjuju ono što je on uradio za žene i osnaživanje žena. Nije riječ samo o odobrenju ženama da voze nego i integraciji žena u radnu snagu”, rekao je Shihabi.

Potrebna ‘dobronamjerna autokratija’

Branio je autokratski način na koji je Bin Salman uveo “dramatične promjene” u Kraljevini.

“Niko u svijetu koji se razvija nije bio u stanju uspješno uvesti dramatične promjene pod pluralističkim sistemom. Potrebna je dobronamjerna autokratija.”

Khashoggi je rekao da je morao napustiti domovinu kako bi izbjegao hapšenje nakon kritika upućenih Vladi.

Upitan bi li Khashoggi bio uhapšen kad bi se trenutno nalazio u Rijadu i kritički pisao o Bin Salmanovim reformama, Shihabi je rekao da su zatvori u Saudijskoj Arabiji poprilično “benigni”, “ne kao tamnice na Srednjem istoku”.

Izvor: Al Jazeera