Avion za Izrael prvi put letio preko Saudijske Arabije

Letom Air Indije okončana decenijska saudijska zabrana upotrebe njenog zračnog prostora za komercijalne letove u i iz Izraela (Reuters)

Avion Boeing kompanije Air India sletio je u četvrtak navečer u Tel Aviv, nakon što je iz New Delhija na putu za Izrael prvi put preletio kroz zračni prostor iz Saudijske Arabije.

“To je historijski trenutak. Ovo je prvi put da postoji zvanična veza između države Izrael i Saudijske Arabije”, izjavio je izraelski ministar transporta Yisrael Katz na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon slijetanja aviona.

Izrael nema diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, a prelet preko te zemlje umnogome smanjuje vrijeme leta između te države i Indije.

Očekuje se da će od sada avioni tom putanjom iz New Delhija u Tel Aviv letjeti tri puta sedmično, javljaju izraelski mediji.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da novu rutu smatra važnom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je o tome sa svojim kolegom, indijskim premijerom Naredrom Modijem, kada su se sastali u julu u Izraelu i potom u januaru u Indiji, podsjeća agencija Beta.

Ministarstvo vanjskih poslova je, također, navelo da će cijena karata biti manja i da će se potaći investicije i turizam iz Indije u Izrael.

Izraelska aviokompanija El Al leti četiri puta sedmično u Mumbai, a let traje sedam sati, jer avioni lete ka jugu prema Etiopiji i onda na istok ka Indiji, da izbjegnu saudijski zračni prostor.

‘Zajedničke brige povodom Irana’

El Al je zatražio od Ujedinjenih naroda da se taj let preusmjeri i da ta kompanija, također, leti kroz saudijski zračni prostor, jer Izrael smatra jučerašnji prelet indijskog aviona znakom poboljšanja odnosa s kraljevinom.

Njime je okončana decenijska saudijska zabrana upotrebe njenog zračnog prostora za komercijalne letove u i iz Izraela.

Prelet je odobren u vrijeme kada Netanyahu opisuje odnose s arapskim svijetom boljim nego ikad, zbog zajedničke brige povodom Irana, navodi France Presse.

Izrael nema odnose ni s drugim arapskim zemljama, a mirovne sporazume sklopio je samo s Egiptom i Jordanom.

Izvor: Agencije