Pellegrini imenovan za novog premijera Slovačke

Mnogi Slovaci ne vjeruju da će Pellegrini osigurati poštenu istragu Kuciakovog ubistva (EPA)

Slovački predsjednik Andrej Kiska imenovao je novu vladu i prisustvovao polaganju prisege novog premijera Petera Pellegrinija, samo nekoliko tjedana nakon što je ubojstvo istraživačkog novinara izazvalo političku krizu u zemlji i srušilo vladu, javlja Reuters.

Ubojstvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnirove izazvalo je najveće prosvjede u Slovačkoj od pada komunizma, navode lokalni mediji.

Kuciak je istraživao je korupciju u visokim političkim krugovima ljudi u vladajućoj stranci. Njegova nezavršena reportaža je objavljena nakon njegove smrti.

Organizatori prosvjeda desetaka tisuća Slovaka, koji su natjerali dosadašnjeg premijera Roberta Fica da zbog ta dva ubojstva podnese ostavku, i oporba ne namjeravaju prekinuti prosvjede diljem zemlje.

Drucker postao čelni čovjek policije

Vladajuća stranka Smer izabrala je Pellegrinija, 42-godišnjeg zamjenika premijera, za nasljednika Fica koji bi održao trostranačku vladu do kraja njenog mandata. 

Također je izabrala nestranačkog kandidata Tomasa Druckera da predvodi ministarstvo unutarnjih poslova i udovolji zahtjevima prosvjednika i predsjednika Kiske da postavi osobu koja će osigurati nezavisnu istragu ubojstva Kuciaka.

Kiska je odbio prvog Pellegrinijevog kandidata za ministra unutarnjih poslova i izjavio da nije u potpunosti zadovoljan predloženom vladom.

Mnogi Slovaci ne vjeruju da će Pellegrini, koga je izabrao Fico, i Drucker osigurati poštenu istragu Kuciakovog ubojstva dok stranka Smer, česta meta tekstova novinara, ostaje na vlasti. 

Organizatori prosvjeda planiraju nove demonstracije u petak, četvrti uzastopni tjedan, prenosi agencija Reuters.

Izvor: Agencije