Suspendovan direktor Cambridge Analytike

Upravni odbor kompanije Cambridge Analytica saopćio je danas da je suspendovao generalnog direktora te firme Aleksandra Nixa dok se ne okonča puna i nezavisna istraga o njegovim akcijama.

“Nixovi komentari ne predstavljaju vrijednosti ni operacije firme, a njegova suspenzija odražava ozbiljnost s kojom gledamo na ovo kršenje”, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Suspenzija, kako se ističe, odmah stupa na snagu.

Britanska agencija za kontrolu informacija i osobnih podataka zatražila je u utorak dopuštenje da pretraži urede tvrtke Cambridge Analytica, koja je optužena da je ilegalno pribavila podatke korisnika Facebooka, čiji je vlasnik Mark Zuckerberg pozvan pred parlamentarno povjerenstvo.

“Tražimo dopuštenje da kao kontrolni organ pretražimo servere i provjerimo podatke”, objasnila je u utorak na BBC Radiju 4 Elizabeth Denham, koja vodi Information Commissionner's Office (ICO), neovisnu agenciju zaduženu za kontrolu sektora i zaštitu osobnih podatka, prenosi Hina.

Britanski je regulator naveo da je od 7. ožujka tražio od Cambridge Analytice pristup njihovim predmetima i podacima, ali da nije dobio odgovor.

Komisija očekuje da se Zuckerberg izjasni

Denham je također precizirala da je tražila i postigla od društvene mreže Facebook da prekine vlastitu istragu kako ne bi kompromitirala njihovu.

ICO želi utvrditi je li postojalo dovoljno suglasnosti korisnika Facebooka u vezi s podjelom njihovih podataka uz aplikaciju.

Britansko parlamentarno povjerenstvo u utorak je tražilo od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga da se izjasni pred njime i ocijenilo da su njegova službena objašnjenja dosad stalno podcjenjivala opasnost prikupljanja osobnih podataka korisnika bez njihova dopuštenja, što se pokazalo neispravnim.

Oni očekuju njegovo izjašnjavanje do ponedjeljka.

U ponedjeljak navečer Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, čvrsto je zanijekala da je prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Vodstvo CA također je optuženo da je namjeravalo korumpirati političare pomoću prostitutki.

TV kanal Channel 4 News u ponedjeljak je emitirao istragu u kojoj generalni direktor CA Alexander Nix snimljen skrivenom kamerom govori o tehnikama onemogućavanja političkih suparnika.

EU se bavi povezanošću s Trumpovom kampanjom

Službe zadužene za zaštitu podataka u EU-u u utorak su se bavile aferom “Cambridge Analiytica”, povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa.

Ta je tema bila na rasporedu sastanka tih službi u Bruxellesu, navela je Europska komisija, čija predstavnica u utorak u Washingtonu traži objašnjenja od Facebooka.

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani najavio je u ponedjeljak da će eurozastupnici temeljito ispitati to neprihvatljivo kršenje prava na povjerljivost podataka, koje su otkrili New York Times i The Observer.

Službe zadužene za zaštitu podatka u zemljama EU-a razgovarat će o toj temi na sastanku u utorak u Bruxellesu, navela je Komisija, koja želi da ti organi pokrenu istragu kao što su već učinili u slučaju afere “Uber”.

Američki dužnosnici ranije su pozvali na istragu, dok se kampanja #DeleteFacebook zahuktava, a Mark Zuckerberg šuti.

Kako prenosi The Guardian, Facebook je objavio da će neovisni tim digitalnih forenzičara provesti istragu i pokušati ustanoviti raspolaže li Cambridge Analytica i dalje spornim podacima, koje je nabavila od kompanije Global Science Research (GSR).

“Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korištenja Facebooka i neprihvatljivo kršenje povjerenja i obveza koje su ove grupacije preuzele”, naveo je Facebook u priopćenju.

Poziv Zuckerbergu da svjedoči

Angažiranje forenzičara i ta rečenica iz priopćenja teško će biti dovoljni da se ugasi požar, pa su dužnosnici u SAD-u i Velikoj Britaniji pozvali prvog čoveka kompanije Marka Zuckerberga da svjedoči.

“Vrijeme je da se on prestane kriti iza svog Facebook profila”, naveo je britanski zastupnik konzervativaca Damian Collins, predsjednik Odbora za kulturu, medije i sport.

On je samo jedan od dužnosnika koji je pozvao državne organe da provedu istragu, ali i da se saslušaju čelnici iz drugih IT giganata, poput Twittera i Googlea.

U međuvremenu, pojavljuju se svjedočenja “insajdera” iz same kompanije. Sandy Parakilas, menadžer operativnog sustava platforme na Facebooku, koji je 2011. i 2012. bio odgovoran za politiku čuvanja podataka u sustavu od upada trećih strana, rekao je za Guardian da je upozorio visoke rukovoditelje kompanije da zbog tadašnjeg relaksiranog pristupa zaštiti podataka riskiraju veliki upad u sustav.

Parakilas je rekao da je Facebook imao uvjete korištenja i podešavanja koje “ljudi nisu čitali ili razumjeli”, a kompanija nije koristila svoje mehanizme izvršenja, uključujući i revizije eksternih programera, kako bi osigurala da se podaci ne zlouporabljuju.

Na pitanje Guardiana kakvu kontrolu ima Facebook nad podacima koji su predani vanjskim programerima odgovorio je: “Nikakvu. Apsolutno je nema. Jednom kad podaci napuste Facebookove servere nije bilo nikakve kontrole, a ni uvida u ono što se događalo.”

Kampanja ‘#DeleteFacebook’

Istovremeno, svoju borbu vode “obični ljudi” kroz kampanju “#DeleteFacebook”, čija je glavna poruka da je Facebook u najboljem slučaju nešto zbog čega uzalud trošite vrijeme, a u najgorem slučaju nešto što vam doista nanosi štetu i narušava privatnost (kao u slučaju ovog skandala).

Svjetski mediji objavljuju uputstva za brisanje profila s Facebooka, a postoje pozivi i da se korisnici odreknu i drugih servisa koji funkcioniraju pod kapom “velikog F” – Instagrama i WhatsAppa.

Proces brisanja profila s Facebooka prilično je jednostavan, ali postoje i priče o tome da nikad ne možete potpuno ukloniti sve što ste “poklonili Facebooku” jer postoji tzv. “profil u sjeni”, u kojemu se skladište vaše navike, odnosi s drugim ljudima i slično.

Mediji još prenose da je pod utjecajem pada cijena dionica Facebooka zbog otkrića o manipulacijama s osobnim podacima na toj društvenoj mreži burza na Wall Streetu u ponedjeljak završila u minusu.

Izvor: Al Jazeera i agencije