Biznismen povezan s Emiratima organizirao sastanak o stvaranju ‘novog’ GCC-a

George Nader navodno važi za bliskog savjetnika princa prijestolonasljednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (AP)

Američki biznismen libanskog porekla, blisko povezan sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, organizovao je sastanak arapskih lidera na jahti u Crvenom moru pre tri godine i predložio stvaranje “elitne grupe” koja bi zamenila Savet za zaljevsku saradnju, navode mediji.

George Nader pojavljuje se poslednjih nedelja kao ključni svedok u istraživanju američkog specijalnog tužioca Roberta Muellera o navodnom stranom uticaju na administraciju Donalda Trumpa.

Prema izveštaju internet portala Middle East Eye, objavljenom u ponedeljak, Nader je bio ključni igrač za okupljanje arapskih lidera na jahti krajem 2015. godine kako bi razgovarali o formiranju nove grupe, koja bi uključivala šest zemalja Bliskog Istoka: Saudijsku Arabiju, UAE, Egipat, Bahrein, Jordan i Libiju.

‘Lobirat ću za ovo…’

Tokom sastanka na Crvenom moru, Nader je izneo predlog da bi nova grupa zemalja mogla da zameni GCC i Arapsku ligu. MEE je citirao dva neidentifikovana izvora upoznata sa tim sastankom.

“Ako se složite s tim, ja ću lobirati za ovo u Vašingtonu”, navodno je Nader rekao onima koji su prisustvovali sastanku.

Na jahti su bili Mohammed bin Zayed Al Nayan iz UAE-a, saudijski prestolonaslednik Mohammed bin Salman, često nazivan MBS; egipatski predsednik Abdel Fattah el-Sisi, princ Bahreina Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa i jordanski kralj Abdullah.

Libija nije imala predstavnika.

Plan je dobio pozitivan odgovor od svih prisutnih, navodi se u izveštaju.

Šestočlani GCC uključuje Saudijsku Arabiju, UAE i Bahrein – zajedno sa Kuvajtom, Omanom i Katarom. Arapska liga ima 22 države članice.

‘Glasnik’ krunskog princa

Prvobitno istražujući navodni uticaj Rusije tokom američkih izbora 2016. godine, Muellerova istraga sada pokušava da sazna da li su Emirati bili uključeni u pokušaj uticanja na politiku SAD-a, objavio je New York Times ranije ovog meseca.

Nader (58) je, navodno, bliski savetnik princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedan izvor koji je poznavao njihov odnos rekao je za The Atlantic da je Nader bio “glasnik” krunskog princa.

On se, navodno, sastao sa Jaredom Kushnerom, savetnikom Donalda Trumpa i suprugom njegove kćerke, i Steveom Bannonom, bivšim glavnim političkim strategom, u decembru 2016. godine.

Izvor: Al jazeera