Turska pokrenula drugu fazu operacije ‘Maslinova grančica’

Pripadnici policije i specijalnih snaga turske žandarmerije pridružili su se operaciji 'Maslinova grančica' u regiji Afrin (EPA)

Turska i Slobodna sirijska vojska pokrenule su drugu fazu vojne operacije “Maslinova grančica” na sjeveru Sirije.

Nakon zauzimanja cijelog graničnog pojasa sljedeći im je cilj zauzimanje većih urbanih naselja u regiji Afrin. 

Iz Ankare je potvrđeno da je osam turskih vojnika poginulo u jučerašnjim sukobima s kurdskim jedinicama.

Prema podacima turske vojske, od početka operacije 20. januara poginuo je 41 turski vojnik i više od 100 pripadnika Slobodne sirijske vojske.

U međuvremenu, pripadnici policije i specijalnih snaga turske žandarmerije pridružili su se operaciji “Maslinova grančica” u regiji Afrin.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u julu 2012. bez sukoba su prepustile Jedinicama narodne zaštite (YPG) kontrolu u Afrinu, podsjeća agencija Anadolija.

Ankara smatra YPG sirijskim ogrankom Radničke partije Kurdistana, a obje je grupe proglasila “terorističkim organizacijama”.

Opservatorija: 17 poginulih u bombardovanju

Turski borbeni avioni napali su tokom noći provladine snage u Siriji i ubili najmanje 17 ljudi u jednom selu u sjevernom dijelu regije Afrin, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Među nastradalima su, kako se navodi, tri člana YPG-a, dok su ostali bili pripadnici milicije koja podržava predsjednika Assada, prenosi Reuters.

Ta grupa ušla je u Afrin prošle sedmice kako bi pomogla Kurdima da odbiju tursku ofanzivu, navela je Opservatorija.

Blokada Istočne Ghoute

Uprkos najavama, humanitarni konvoj nije ušao u Istočnu Ghoutu kod Damaska.

Iz UN-a poručuju kako bi pomoć u enklavu pod kontrolom sirijske opozicije mogla ući u sljedeća dva dana ako situacija na terenu bude stabilna.

U novim napadima snaga Vlade i saveznika na to područje ubijene su dvije osobe.

Na zahtjev Velike Britanije, o situaciji u Istočnoj Ghouti na vanrednoj sjednici raspravlja i Vijeće za ljudska prava UN-a.

Bijeli šljemovi saopćili su da su u posljednjih 12 dana u napadima na to područje stradala 674 civila.

Istočna Ghouta opkoljena je posljednjih pet godina, a prekinut je humanitarni koridor za područje na kojem živi 400.000 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije