Istočna Ghouta: Za 13 dana ubijena 674 civila

U napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih pristalica na Istočnu Ghoutu u posljednjih 13 dana stradala su 674 civila.

U izvještaju Bijeli šljemovi navode da su civili žrtve napada od 18. februara do petka.

Istočna Ghouta opkoljena je posljednjih pet godina, a prekinut je humanitarni koridor za područje na kojem živi 400.000 osoba.

U posljednjih osam mjeseci snage sirijskog režima intenzivirale su opsadu Istočne Ghoute. Doprema hrane i lijekova postala je gotovo nemoguća, a hiljade su pacijenata u stanju potrebe.

Petosatno primirje

Ruska vojska objavila je u petak da je u Istočnoj Ghouti počelo petosatno primirje.

Agencija Intefaks navodi izjavu neimenovanog zvaničnika ruskog centra za nadgledanje prekida vatre u Siriji da je ovo četvrto takvo primirje u posljednjih nekoliko dana, prenosi Reuters.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nedavno je jednoglasno usvojilo Rezoluciju 2401, kojom se zahtijeva 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucijom se pozivaju sve strane da odmah prestanu s okupacijom naseljenih oblasti, uključujući Ghoutu, Yarmouk, Fou i Kefrayu.

Vijeće sigurnosti odobrilo je i jedan izuzetak iz prekida vatre, navodeći da se napadi na borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i grupa bliskih Al-Kaidi, kao što je front Nusra, mogu nastaviti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je naredio obustavu vatre u Istočnoj Ghouti radi formiranja “humanitarnog koridora” kojim će civili moći napustiti to područje.

Obustava vatre stupila je na snagu 27. februara i trebala bi se poštivati svakog dana od 9 do 14 sati.

Napadi na stambene četvrti

Zračni udari u toj oblasti traju uprkos dogovorenom prekidu vatre.

“Otkad je proglašen tzv. prekid vatre, ubijene su 103 osobe”, rekao je Mahmood Adam, član Bijelih šljemova.

Među njima su, navodi Adam, 22-oje djece i 43 žene.

“Sistematski napadi sirijskih i ruskih aviona na stambene četvrti u Istočnoj Ghouti nisu prestali”, rekao je on za Al Jazeeru.

Mještani su izrazili nepovjerenje u “petosatne dnevne humanitarne pauze”, koje je predložila Rusija, a koje bi trebale omogućiti stvaranje “humanitarnih koridora” za evakuaciju onih kojima je potrebna medicinska pomoć.

Uprkos najavama, humanitarni konvoj nije ušao u Istočnu Ghoutu.

Iz UN-a poručuju da bi pomoć u enklavu pod kontrolom sirijske opozicije mogla ući u sljedeća dva dana ako situacija na terenu bude stabilna.

Sirija je područje žestokih sukoba od početka 2011. godine, kad je režim brutalno napao demonstrante.

Prema podacima tijela Ujedinjenih naroda, u sukobima su poginule stotine hiljada osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO