Zbog afere ‘Skripalj’ stručnjaci za hemijsko oružje stižu u London

Boris Johnson
Boris Johnson je veliki zagovornik izlaska iz EU-a i zalaže se za povratak stranke svojim tradicionalnim vrijednostima (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova, Boris Johnson najavio je da u ponedjeljak u Veliku Britaniju dolaze stručnjaci Organizacija za zabranu hemijskog oružja kako bi analizirali supstancu kojom je u Engleskoj otrovan bivši dvostruki agent, Rus Sergej Skripalj.

Johnson je također obećao “tvrđi pravni arsenal” protiv korupcije i “pranja novca” zbog tog slučaja, koji je izazvao krizu između Londona i Moskve i uzajamne diplomatske sankcije.

“Stručnjaci iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja dolaze u Veliku Britaniju”, rekao je Johnson.

Rezerve otrova ‘novičok’

“Mi ćemo im dati svoje uzorke [supstance], koji će biti analizirani u najuglednijim svjetskim laboratorijama.”

Ministar vanjskih poslova kazao je da bi rezultat testa trebao biti poznat u najboljem slučaju “kroz dvije sedmice”.

Johnson je rekao da London ima “dokaz da Rusija u posljednjih deset godina ne samo što je nastojala razviti nervni otrov radi ubistava, već je napravila i rezerve otrova ‘novičok'”, koji je, po britanskim vlastima, upotrijebljen za trovanje Skripalja.

Ruski ambasador u Evropskoj uniji Vladimir Čižov kazao je ranije da je Rusija obustavila proizvodnju hemijskog oružja 1992. godine.

Poslije odluke Kremlja o protjerivanju 23 britanska diplomata, kao odgovor na istovjetnu odluku Londona, Johnson je najavio dodatne sankcije.

Objasniti porijeklo imovine

“Razgovarat ćemo ove sedmice na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost o daljnjim akcijama”, rekao je on.

Objasnio je da će ljudi “koji su bogatstvo stekli kroz korupciju i veze s Kremljom, [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom” morati pod prijetnjom oduzimanja objasniti porijeklo svoje imovine u Velikoj Britaniji.

Najavio je i jačanje sankcija protiv korupcije kroz odredbe o kojima se upravo raspravlja u Parlamentu.

Izvor: Agencije