Senator: Trump u maju povlači SAD iz iranskog sporazuma

Iranski sporazum bit će još jedno pitanje koje dolazi na red u maju (EPA)
Iranski sporazum bit će još jedno pitanje koje dolazi na red u maju (EPA)

Američki republikanski senator Bob Corker, koji je na čelu senatskog Odbora za vanjske poslove, izjavio je kako očekuje da će se predsjednik SAD-a Donald Trump povući iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju.

“Iranski sporazum bit će još jedno pitanje koje dolazi na red u maju i, kako se sada čini, neće biti produžen”, rekao je Corker za američke medije.

Upitan vjeruje li da će se Trump povući iz tog sporazuma 12. maja, što je rok do kojeg predsjednik SAD-a treba izdati novu objavu o suspendiranju sankcija Iranu u sklopu sporazuma, Corker je odgovorio kako vjeruje.

“Mislim da će se predsjednik vjerojatno povući, osim ako naše evropski kolege stvarno ne dogovore okvir, ali ne čini mi se da će to učiniti”, kazao je, prenosi Hina.

‘Ispraviti strašne nedostatke’

Velika Britanija, Francuska i Njemačka predložile su nove sankcije Evropske unije Iranu zbog njegovih balističkih projektila i uloge u sirijskom ratu, prema povjerljivom dokumentu, u nastojanju da uvjere Washington da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom iz 2015. godine.

Zajednički dokument, koji je vidio Reuters, poslan je u glavne gradove EU-a u petak, reklo je dvoje ljudi upoznatih s predmetom, kako bi se ispitala podrška svih 28 članica EU-a.

Prijedlog je dio strategije EU-a da sačuva ugovor koji su potpisale svjetske sile koji ograničava sposobnost Teherana da razvija nuklearno oružje, tako što će pokazati američkom predsjedniku da ima drugih načina da se suprotstavi inostranoj moći Irana.

Trump je postavio ultimatum evropskim potpisnicama 12. januara.

Rekao je kako se moraju saglasiti da “isprave strašne nedostatke iranskog nuklearnog sporazuma”, potpisanog za vrijeme njegovog prethodnika Baracka Obame, ili će odbiti produžiti ukidanje američkih sankcija Iranu.

Iran je odbija razgovarati o projektilima

Američke sankcije će se nastaviti ukoliko Trump ne donese svježe “izuzeće” da ih suspendira 12. maja.

Ministri vanjskih poslova EU-a će razgovarati o prijedlogu na zatvorenom sastanku u ponedjeljak u Briselu, rekli su diplomati.

Iran je pristao ograničiti svoje aktivnosti na obogaćivanju uranija, ali odbija razgovarati o svojim projektilima.

Islamska Republika je odbacila tvrdnje Zapada da su njene aktivnosti na Bliskom istoku destabilizirajuće, a isto tako je odbacila Trumpove zahtjeve da se ponovno pregovara o nuklearnom ugovoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO